Focacchia z kartoflami i porami

Kolejne focacchiowe dzieło mojego kochania – pychota! Tak szybko poszło, że nawet zdjęcia w całości nie udało się zrobić 😉

Potrzebna będzie porcja ciasta na focacchię z tego przepisu.

Focacchia z kartoflami i porami

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • porcja podstawowego ciasta focacchia
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 pory (tylko białe części), poszatkowane
  • 150 g ziemniaków, obranych i w małe kosteczki
  • sól i świeżo zmielony pieprz czarny
  • łyżka drobno posiekanego, świeżego tymianku + kilka gałązek (łodyżek) tymianku do przybrania

Przygotowanie:

  1. FOCACCHIA: Przygotuj ciasto na foacacchię według przepisu na ciasto do focacchi. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, póki nie podwoi objętości, około 2 godzin.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
  3. Natłuść lekko blachę do pieczenia o średnicy 28 cm.
  4. Odwróć wyrośnięte ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj 1-2 minuty.
  5. Umieść ciasto na przygotowanej blasze i rozprowadź dłońmi.
  6. PRZYBRANIE:<
  7. Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj pory i ziemniaki i smaż, aż się lekko zabrązowią, około 5 minut.
  8. Ułóż pory i ziemniaki na wierzchu ciasta. Posyp posiekanym tymiankiem.
  9. Piecz 20 – 25 minut, aż focaccia będzie wyrośnięta i złotobrązowa. Po wyjęciu posyp gałązkami tymianku.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *