Kolejne focacchiowe dzieło mojego kochania – pychota! Tak szybko poszło, że nawet zdjęcia w całości nie udało się zrobić 😉
Potrzebna będzie porcja ciasta na focacchię z tego przepisu.
Focacchia z kartoflami i porami
Składniki:
- porcja podstawowego ciasta focacchia
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 pory (tylko białe części), poszatkowane
- 150 g ziemniaków, obranych i w małe kosteczki
- sól i świeżo zmielony pieprz czarny
- łyżka drobno posiekanego, świeżego tymianku + kilka gałązek (łodyżek) tymianku do przybrania
Przygotowanie:
- FOCACCHIA: Przygotuj ciasto na foacacchię według przepisu na ciasto do focacchi. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, póki nie podwoi objętości, około 2 godzin.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C.
- Natłuść lekko blachę do pieczenia o średnicy 28 cm.
- Odwróć wyrośnięte ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj 1-2 minuty.
- Umieść ciasto na przygotowanej blasze i rozprowadź dłońmi.
- PRZYBRANIE:<
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj pory i ziemniaki i smaż, aż się lekko zabrązowią, około 5 minut.
- Ułóż pory i ziemniaki na wierzchu ciasta. Posyp posiekanym tymiankiem.
- Piecz 20 – 25 minut, aż focaccia będzie wyrośnięta i złotobrązowa. Po wyjęciu posyp gałązkami tymianku.
Comments
Tagi: Focacchia, Kuchnia włoska, Pory, Ziemniaki
Dodaj komentarz