Klopsiki w sosie z oliwek

Lekko zmodyfikowany przepis z lajfstajlowego magazynu Smaki życia 😉  Wyszły kształtne i jędrne oraz całkiem smaczne. Klopsików zrobiłem podwójną porcję, dzięki czemu wystarczyło ich jeszcze na lunch następnego dnia (oczywiście już z innym sosikiem)

Klopsiki w sosie z oliwek

Klopsiki w sosie z oliwek

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Kolacja

Składniki:

  • 40 g zielonych oliwek
  • 40 g czarnych oliwek
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso połącz z jednym przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, przypraw solą i pieprzem, dodaj jako i łyżkę bułki, uformuj małe kotleciki, obtocz je w pozostałej tartej bułce i usmaż na oliwie (1 łyżka), osącz na papierowym ręczniku.
  2. Osączone z zalewy oliwki drobno posiekaj razem z cebulką i drugim ząbkiem czosnku. Rozgrzej pozostałą oliwę, zeszklij cebulę, dodaj oliwki i czosnek, po dwóch minutach dołóż klopsiki, przypraw do smaku podgrzej. Poodawaj np. z ryżem, posypane natką.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *