Lekko zmodyfikowany przepis z lajfstajlowego magazynu Smaki życia 😉 Wyszły kształtne i jędrne oraz całkiem smaczne. Klopsików zrobiłem podwójną porcję, dzięki czemu wystarczyło ich jeszcze na lunch następnego dnia (oczywiście już z innym sosikiem)
Klopsiki w sosie z oliwek
Składniki:
- 40 g zielonych oliwek
- 40 g czarnych oliwek
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso połącz z jednym przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, przypraw solą i pieprzem, dodaj jako i łyżkę bułki, uformuj małe kotleciki, obtocz je w pozostałej tartej bułce i usmaż na oliwie (1 łyżka), osącz na papierowym ręczniku.
- Osączone z zalewy oliwki drobno posiekaj razem z cebulką i drugim ząbkiem czosnku. Rozgrzej pozostałą oliwę, zeszklij cebulę, dodaj oliwki i czosnek, po dwóch minutach dołóż klopsiki, przypraw do smaku podgrzej. Poodawaj np. z ryżem, posypane natką.
Comments
Tagi: Kolacja, Wieprzowina, Łatwe
Dodaj komentarz