Focacchia to taki włoski wynalazek – taki pół chleb, pół pizza, podobnie jak pizza jedzona na ciepło. Podstawowa wersja jest posypana tylko grubą solą, ale tak jak w przypadku pizzy można dodać takie składniki jakie komu w duszy grają (jak zdrowie pozwoli to jakieś wariacje co jakiś czas będę wrzucał). A w wykonaniu mojego kochania zachwyca nawet szklanego Torresa 😉
Focacchia – przepis na ciasto
Składniki:
- 30 g drożdży świeżych lub 7 g aktywnych drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 300 ml ciepłej wody
- 450 g mąki
- 1 łyżeczka miałkiej soli
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej
Przygotowanie:
- Zrób zaczyn ze 120 ml ciepłej wody, drożdży i łyżeczki cukru – przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Przesiej mąkę i miałką sól do dużej miski. Wlej wyrośnięty zaczyn, oliwę, wodę, dodaj pozostałe składniki – o ile odpowiedni przepis tego wymaga. Zarób starannie na jednolitą masę (w razie potrzeby dodaj nieco więcej wody).
- Uformuj ciasto w kulę i przenieś na oprószoną mąką powierzchnię roboczą (stolnicę, blat).
- Ciasto starannie zagnieć. Ważne jest, by pod koniec zagniatania ciasto było elastyczne i lśniące.
- Ugnieć ciasto w kulę, włóż do pojemnego naczynia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (Powinno co najmniej podwoić swoją objętość, co zwykle nie trwa dłużej niż 2 godziny). Łatwo sprawdzić czy jest już dobre. Jeśli po lekkim naciśnięciu jego powierzchni wgłębienie nie wypełnia się od razu ciasto wyrosło tak, jak trzeba.
- Natłuść lekko (zwykle oliwą, czasem smalcem) formę do pieczenia (składniki dopasowane są do okrągłej blachy lub tortownicy o średnicy 28 cm). Wyrośnięte ciasto przenieś z powrotem na stolnicę i ponownie zagnieć (krótko 1 – 2 min). Nałóż ciasto do formy i równomiernie rozprowadź. Powierzchnię ponagniataj lekko opuszkami palców.
- Skrop oliwą i posyp solą morską (albo nałóż to na co masz ochotę). Piecz na złotobrązowo (20 – 25 min).
Comments
Tagi: Focacchia, Kuchnia włoska
Dodaj komentarz