Focacchia – przepis na ciasto

Focacchia to taki włoski wynalazek – taki pół chleb, pół pizza, podobnie jak pizza jedzona na ciepło. Podstawowa wersja jest posypana tylko grubą solą, ale tak jak w przypadku pizzy można dodać takie składniki jakie komu w duszy grają (jak zdrowie pozwoli to jakieś wariacje co jakiś czas będę wrzucał). A w wykonaniu mojego kochania zachwyca nawet szklanego Torresa 😉

 

Focacchia – przepis na ciasto

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: średnie

Składniki:

  • 30 g drożdży świeżych lub 7 g aktywnych drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka miałkiej soli
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Zrób zaczyn ze 120 ml ciepłej wody, drożdży i łyżeczki cukru – przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Przesiej mąkę i miałką sól do dużej miski. Wlej wyrośnięty zaczyn, oliwę, wodę, dodaj pozostałe składniki – o ile odpowiedni przepis tego wymaga. Zarób starannie na jednolitą masę (w razie potrzeby dodaj nieco więcej wody).
  3. Uformuj ciasto w kulę i przenieś na oprószoną mąką powierzchnię roboczą (stolnicę, blat).
  4. Ciasto starannie zagnieć. Ważne jest, by pod koniec zagniatania ciasto było elastyczne i lśniące.
  5. Ugnieć ciasto w kulę, włóż do pojemnego naczynia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (Powinno co najmniej podwoić swoją objętość, co zwykle nie trwa dłużej niż 2 godziny). Łatwo sprawdzić czy jest już dobre. Jeśli po lekkim naciśnięciu jego powierzchni wgłębienie nie wypełnia się od razu ciasto wyrosło tak, jak trzeba.
  6. Natłuść lekko (zwykle oliwą, czasem smalcem) formę do pieczenia (składniki dopasowane są do okrągłej blachy lub tortownicy o średnicy 28 cm). Wyrośnięte ciasto przenieś z powrotem na stolnicę i ponownie zagnieć (krótko 1 – 2 min). Nałóż ciasto do formy i równomiernie rozprowadź. Powierzchnię ponagniataj lekko opuszkami palców.
  7. Skrop oliwą i posyp solą morską (albo nałóż to na co masz ochotę). Piecz na złotobrązowo (20 – 25 min).

Published on by

Comments

comments

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *