La mia prima carbonara

Sos carbonara to sos do którego podchodziłem z pewną taką nieśmiałością. Bo niby prosty ale łatwo go spieprzyć (tzn. zrobić jajecznicę z makaronem) no ale odważyłem się i jakoś to wyszło. Przepis pochodzi z książki „Książka kucharska włoskiej Mamy” i jest chyba najprostszą wersją – taką bez udziwnień i ekstra dodatków.

Carbonara

Spaghetti alla carbonara

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Makaron

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti (albo innego długiego)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 110 g startego parmezanu (albo grana padano, pecorino albo inny twardy)
  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
  • 150 g pokrojonej w drobną kostkę boczku (albo jeszcze lepiej wędzonego podgardla)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. W tym czasie jajka wymieszaj ze śmietaną, parmezanem, dopraw solą i pieprzem.
  3. Masło rozpuść w dużym rondlu (patelni), dodaj boczek i smaż do zrumienienia. Makaron odcedź i dodaj do boczku. Następnie całość zalej sosem serowym. Natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Makaron mieszaj z sosem do momentu gdy stanie się kremowy, uważaj jednak by jajka się nie ścięły.
  4. Podawaj na ciepłych talerzach, posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Published on by

Comments

comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *