Sos carbonara to sos do którego podchodziłem z pewną taką nieśmiałością. Bo niby prosty ale łatwo go spieprzyć (tzn. zrobić jajecznicę z makaronem) no ale odważyłem się i jakoś to wyszło. Przepis pochodzi z książki „Książka kucharska włoskiej Mamy” i jest chyba najprostszą wersją – taką bez udziwnień i ekstra dodatków.
Spaghetti alla carbonara
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti (albo innego długiego)
- 4 jajka
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 110 g startego parmezanu (albo grana padano, pecorino albo inny twardy)
- 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
- 150 g pokrojonej w drobną kostkę boczku (albo jeszcze lepiej wędzonego podgardla)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- W tym czasie jajka wymieszaj ze śmietaną, parmezanem, dopraw solą i pieprzem.
- Masło rozpuść w dużym rondlu (patelni), dodaj boczek i smaż do zrumienienia. Makaron odcedź i dodaj do boczku. Następnie całość zalej sosem serowym. Natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Makaron mieszaj z sosem do momentu gdy stanie się kremowy, uważaj jednak by jajka się nie ścięły.
- Podawaj na ciepłych talerzach, posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj komentarz