Spaghetti olio, aglio e pepperoncino

Dzisiaj coś starego. To jeden z najprostszych przepisów na makaron, bardzo łatwy do przygotowania a jednocześnie bardzo smaczny. Przepis dzisiaj będzie obrazkowy nawet żeby pokazać jaki jest prosty.

Spaghetti olio, aglio and pepperoncino

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Makaron

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona ostra papryczka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. 1. Wstawiamy wodę na makaron (co najmniej 1 litr na 100 g makaronu)
  2. 2. Siekamy papryczkę (z nasionkami lub bez, jak kto lubi), czosnek i natkę pietruszki.
  3. 3. Gdy woda się ugotuje, solidnie ją solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. 4. Mniej więcej 5 minut przed końcem gotowania makaronu, stawiamy dużą patelnię na średnim ogniu. Wylewamy solidną porcję oliwy na rozgrzaną patelnię.
  5. 5. Zmniejszamy ogień do małego. Wrzucamy papryczkę i czosnek na patelnię. Smażymy aż czosneczek się zezłoci.
  6. 6. Gdy makaron się ugotuje odcedzamy go i dodajemy do patelni. Wyłączamy ogień dodajemy pietruszkę, mieszamy, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy.

Published on by

Comments

comments

komentarze 2

  1. Esor 19 marca 2014 at 20:54 Reply

    proste jak budowa cepa, spróbuję w weekend, a ostre bardzo ?

    • admin 19 marca 2014 at 20:58 Reply

      To zależy od papryczki i tego czy dodasz nasionka. Niestety trzeba spróbować surowej papryczki i ocenić 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *