Dzisiaj coś starego. To jeden z najprostszych przepisów na makaron, bardzo łatwy do przygotowania a jednocześnie bardzo smaczny. Przepis dzisiaj będzie obrazkowy nawet żeby pokazać jaki jest prosty.
Spaghetti olio, aglio and pepperoncino
Składniki:
- 200 g makaronu
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona ostra papryczka
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- 1. Wstawiamy wodę na makaron (co najmniej 1 litr na 100 g makaronu)
- 2. Siekamy papryczkę (z nasionkami lub bez, jak kto lubi), czosnek i natkę pietruszki.
- 3. Gdy woda się ugotuje, solidnie ją solimy i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 4. Mniej więcej 5 minut przed końcem gotowania makaronu, stawiamy dużą patelnię na średnim ogniu. Wylewamy solidną porcję oliwy na rozgrzaną patelnię.
- 5. Zmniejszamy ogień do małego. Wrzucamy papryczkę i czosnek na patelnię. Smażymy aż czosneczek się zezłoci.
- 6. Gdy makaron się ugotuje odcedzamy go i dodajemy do patelni. Wyłączamy ogień dodajemy pietruszkę, mieszamy, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy.
proste jak budowa cepa, spróbuję w weekend, a ostre bardzo ?
To zależy od papryczki i tego czy dodasz nasionka. Niestety trzeba spróbować surowej papryczki i ocenić 😉