Jako że zostało nam trochę boczku z poprzedniego posiłku.trzeba było wymyślić co z nim zrobić. Oto wynik wymyślania..
W ten sam sposób można ożywić dowolne mięsko z wczorajszego grilla. A pikantna kapustka ożywi nas 😉
Duszona młoda kapusta
Składniki:
- 1 nieduża główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 – 2 ostre papryczki (zależy jak ostra ma być potrawa)
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- duża szczypta kminku
- duża szczypta nasion kolendry
- kilka ziaren jałowca
- kilka ziaren ziela angielskiego
- garść gruboziarnistej soli morskiej
- 1 – 2 łyżki smalcu
- kilka plastrów grillowanego boczki / karkówki / schabu …
- garść posiekanego koperku
Przygotowanie:
- Poszatkuj kapustę, pokrój cebulę w kostkę, posiekaj czosnek.
- Rozgrzej smalec w dużym rondlu lub głębokiej patelni.
- Na rozgrzany smalec wrzucamy cebulę, kiedy cebula się zeszkli dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze chwilę.
- Dodajemy poszatkowaną kapustę na patelnię, zmniejszamy ogień, dolewamy trochę wody i przykrywamy.
- W moździerzu ugniatamy przyprawy (jeżeli mam świeże papryczki to je siekamy osobno, suszone miażdżymy razem z resztą przypraw) i dodajemy do kapusty.
- Dusimy, dusimy, dusimy – jak już kapusta zaczyna mięknąć dodajemy mięsko i dalej dusimy.
- Pod koniec duszenia wrzucamy koperek i po chwili możemy podawać. Najlepiej z młodymi ziemniaczkami z wody.
Dodaj komentarz