Duszona młoda kapusta

Jako że zostało nam trochę boczku z poprzedniego posiłku.trzeba było wymyślić co z nim zrobić. Oto wynik wymyślania..

Duszona młoda kapusta

W ten sam sposób można ożywić dowolne mięsko z wczorajszego grilla. A pikantna kapustka ożywi nas 😉

Duszona młoda kapusta

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 nieduża główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 – 2 ostre papryczki (zależy jak ostra ma być potrawa)
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • duża szczypta kminku
  • duża szczypta nasion kolendry
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • garść gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 – 2 łyżki smalcu
  • kilka plastrów grillowanego boczki / karkówki / schabu …
  • garść posiekanego koperku

Przygotowanie:

  1. Poszatkuj kapustę, pokrój cebulę w kostkę, posiekaj czosnek.
  2. Rozgrzej smalec w dużym rondlu lub głębokiej patelni.
  3. Na rozgrzany smalec wrzucamy cebulę, kiedy cebula się zeszkli dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze chwilę.
  4. Dodajemy poszatkowaną kapustę na patelnię, zmniejszamy ogień, dolewamy trochę wody i przykrywamy.
  5. W moździerzu ugniatamy przyprawy (jeżeli mam świeże papryczki to je siekamy osobno, suszone miażdżymy razem z resztą przypraw) i dodajemy do kapusty.
  6. Dusimy, dusimy, dusimy – jak już kapusta zaczyna mięknąć dodajemy mięsko i dalej dusimy.
  7. Pod koniec duszenia wrzucamy koperek i po chwili możemy podawać. Najlepiej z młodymi ziemniaczkami z wody.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *