Cukinia rośnie jak opętana więc przepisik na utylizację 😉 Do sałatki zrobiliśmy sobie boczek z grilla – bardzo chudy boczek zamarynowany tak jak żeberka w tym przepisie. Do tego różowe winko i jedzonko jak ta lala.
[nggallery id=3]
Sałatka z pomidorów i cukinii
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów
- 0,5 szklanki pokrojonej w kostkę mozzarelli (jeżeli sałatka ma służyć za dodatek do mięsa, to mozzarellę można pominąć)
- 0,25 szklanki świeżych liści kolendry lub pietruszki
- 1 łyżka świeżego soku z cytyrny
- 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Obieraczką do warzyw skroić wzdłuż cukinii kilka długich pasków. Przerwać krojenie po dotarciu do gniazd nasiennych. Obrócić cukinię i ponownie zacząć kroić. Powtórzyć czynność z trzech stron. Wyrzucić gniazda nasienne. Paski cukinii włożyć do miski. Posypać szczyptą soli. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok do czasu podania. W innej miseczce wymieszać pomidory, mozzarellę, liście kolendry (pietruszki), sok z cytryny, oliwę, szczyptę soli i pieprz. Tuż przed podaniem ułożyć paski cukinii na talerzach. Na środek nałożyć sałatkę z pomidorów i natychmiast podawać.
Dodaj komentarz