Sałatka z pomidorów i cukinii

Cukinia rośnie jak opętana więc przepisik na utylizację 😉 Do sałatki zrobiliśmy sobie boczek z grilla – bardzo chudy boczek zamarynowany tak jak żeberka w tym przepisie. Do tego różowe winko i jedzonko jak ta lala.

[nggallery id=3]

 

Sałatka z pomidorów i cukinii

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 0,5 szklanki pokrojonej w kostkę mozzarelli (jeżeli sałatka ma służyć za dodatek do mięsa, to mozzarellę można pominąć)
  • 0,25 szklanki świeżych liści kolendry lub pietruszki
  • 1 łyżka świeżego soku z cytyrny
  • 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Obieraczką do warzyw skroić wzdłuż cukinii kilka długich pasków. Przerwać krojenie po dotarciu do gniazd nasiennych. Obrócić cukinię i ponownie zacząć kroić. Powtórzyć czynność z trzech stron. Wyrzucić gniazda nasienne. Paski cukinii włożyć do miski. Posypać szczyptą soli. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok do czasu podania. W innej miseczce wymieszać pomidory, mozzarellę, liście kolendry (pietruszki), sok z cytryny, oliwę, szczyptę soli i pieprz. Tuż przed podaniem ułożyć paski cukinii na talerzach. Na środek nałożyć sałatkę z pomidorów i natychmiast podawać.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *