Moja wersja grillowanych żeberek. Marynata zrobiona metodą „na winie” ale wyszły całkiem, całkiem…
Glazurowane żeberka z grilla
Składniki:
- żeberka pokrojone w kawałki, mogą też być skrzydełka albo jedne i drugie tak z 2 kg;
- sól i pieprz;
- 5 cm świeżego imbiru (albo łyżeczka suszonego)
- sok z 1 cytryny
- 150 ml oliwy
- 75 ml wytrawnego czerwonego wina
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki kechupu
- 3 – 4 łyżeczki ostrej papryki / chilli
- 2 łyżeczki ostrego sosu chili
Przygotowanie:
- Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem posolić i popieprzyć. Imbir obrać i praską do czosnku wycisnąć sok, wymieszać z sokiem z limonki i resztą marynaty. Zalać maziają żeberka (maziaja powinna być mocno pikantna) i odstawić w chłodnym miejscu w przykrytym naczyniu na kilka godzin.
- Wciepnąć na mocno rozgrzanego grilla i piec aż będą OK, w trakcie pieczenia smarować / polewać marynatą. Po ugrillowaniu włożyć do jakiejś miski, przykryć szczelnie aluminiową folią i zostawić na kilka minut (dzięki temu mięsko będzie bardziej soczyste i smaczniejsze).
Comments
Tagi: Grill, Wieprzowina, Żeberka
już wiem co będziemy jeść jak przyjedziesz 🙂