Glazurowane żeberka z grilla

Moja wersja grillowanych żeberek. Marynata zrobiona metodą „na winie” ale wyszły całkiem, całkiem…

Glazurowane żeberka z grilla

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 5
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • żeberka pokrojone w kawałki, mogą też być skrzydełka albo jedne i drugie tak z 2 kg;
  • sól i pieprz;
  • 5 cm świeżego imbiru (albo łyżeczka suszonego)
  • sok z 1 cytryny
  • 150 ml oliwy
  • 75 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki kechupu
  • 3 – 4 łyżeczki ostrej papryki / chilli
  • 2 łyżeczki ostrego sosu chili

Przygotowanie:

  1. Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem posolić i popieprzyć. Imbir obrać i praską do czosnku wycisnąć sok, wymieszać z sokiem z limonki i resztą marynaty. Zalać maziają żeberka (maziaja powinna być mocno pikantna) i odstawić w chłodnym miejscu w przykrytym naczyniu na kilka godzin.
  2. Wciepnąć na mocno rozgrzanego grilla i piec aż będą OK, w trakcie pieczenia smarować / polewać marynatą. Po ugrillowaniu włożyć do jakiejś miski, przykryć szczelnie aluminiową folią i zostawić na kilka minut (dzięki temu mięsko będzie bardziej soczyste i smaczniejsze).

Published on by

Comments

comments

Tagi: , ,

1 komentarz

  1. Ania 11 czerwca 2012 at 20:32 Reply

    już wiem co będziemy jeść jak przyjedziesz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *