Sałatka z grillowanych warzyw

Jak już grill jest odpalony to można czasem zrobić coś oprócz mięska. Prawda?

Sałatka z grillowanych warzyw

Sałatka z grillowanych warzyw

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 6
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • bakłażan
  • cukinia
  • kilka małych pomidorów / pomidorków koktajlowych
  • dwie nieduże cebule
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • czerwony ocet winny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Bakłażana i cukinię kroimy w plastry ok. 1 cm grubości. Cebulę w ćwiartki. Pomidory w połówki lub ćwiartki. Solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą. Układamy na tackach i grillujemy – bakłażan i cukinie ok. 8 minut, cebula – 4 minuty, pomidory – 2 minuty z każdej strony. Po zdjęciu kroimy w drobniejsze kawałki (lub nie jak kto lubi) i wrzucamy do michy.
  2. Sos – siekamy drobno czosnek i papryczkę (po wyjęciu z niej nasionek). Do słoiczka z zakrętką wlewamy dwie łyżki czerwonego octu winnego i 6 łyżek oliwy z oliwek, solimy i pieprzymy, wrzucamy posiekany czosnek i papryczki, zakręcamy i wstrząsamy solidnie.
  3. Zalewamy sosem warzywa i odstawiamy na kilkanaście minut.
  4. A potem można śrutować 😉

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *