Jak już grill jest odpalony to można czasem zrobić coś oprócz mięska. Prawda?
Sałatka z grillowanych warzyw
Składniki:
- bakłażan
- cukinia
- kilka małych pomidorów / pomidorków koktajlowych
- dwie nieduże cebule
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- czerwony ocet winny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Bakłażana i cukinię kroimy w plastry ok. 1 cm grubości. Cebulę w ćwiartki. Pomidory w połówki lub ćwiartki. Solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą. Układamy na tackach i grillujemy – bakłażan i cukinie ok. 8 minut, cebula – 4 minuty, pomidory – 2 minuty z każdej strony. Po zdjęciu kroimy w drobniejsze kawałki (lub nie jak kto lubi) i wrzucamy do michy.
- Sos – siekamy drobno czosnek i papryczkę (po wyjęciu z niej nasionek). Do słoiczka z zakrętką wlewamy dwie łyżki czerwonego octu winnego i 6 łyżek oliwy z oliwek, solimy i pieprzymy, wrzucamy posiekany czosnek i papryczki, zakręcamy i wstrząsamy solidnie.
- Zalewamy sosem warzywa i odstawiamy na kilkanaście minut.
- A potem można śrutować 😉
Dodaj komentarz