Schab w kiszonej kapuście

Jak to mówią potrzeba matką wynalazku… w internecie. W lodówce oprócz światła był schab i kiszona kapustka (Made in działeczka mamy) a w googlach przepis autorstwa Macieja Kuronia. Efekt – O Jezusiu! Pychotka.

Schab w kiszonej kapuście 1 Schab w kiszonej kapuście 2

Schab w kiszonej kapuście

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Obiad

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 100 g boczku
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych śliwek (dodaliśmy też trochę śliwkowych powideł bo suszonych śliwek mieliśmy mniej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 nieduże jabłka
  • majeranek, sól, pieprz, oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pokrojony w kostkę boczek rumienimy na odrobinie oliwy gdy boczek się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli.
  2. Dodajemy kapustę, mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem.
  3. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do kapusty razem ze śliwkami.
  4. Kotlety lekko rozbijamy, nacieramy czosnkiem utartym z solą oraz pieprzem. Obsmażamy na oliwie z obu stron na złoty kolor a następnie przekładamy do kapusty.
  5. Doprawiamy solidną ilością i dusimy całość do miękkości (schab powinno dać się kroić łyżką)
  6. Zajadamy.

Published on by

Comments

comments

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *