Jak to mówią potrzeba matką wynalazku… w internecie. W lodówce oprócz światła był schab i kiszona kapustka (Made in działeczka mamy) a w googlach przepis autorstwa Macieja Kuronia. Efekt – O Jezusiu! Pychotka.
Schab w kiszonej kapuście
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 100 g boczku
- 250 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych śliwek (dodaliśmy też trochę śliwkowych powideł bo suszonych śliwek mieliśmy mniej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 nieduże jabłka
- majeranek, sól, pieprz, oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Pokrojony w kostkę boczek rumienimy na odrobinie oliwy gdy boczek się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli.
- Dodajemy kapustę, mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem.
- Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do kapusty razem ze śliwkami.
- Kotlety lekko rozbijamy, nacieramy czosnkiem utartym z solą oraz pieprzem. Obsmażamy na oliwie z obu stron na złoty kolor a następnie przekładamy do kapusty.
- Doprawiamy solidną ilością i dusimy całość do miękkości (schab powinno dać się kroić łyżką)
- Zajadamy.
Comments
Tagi: Kiszona kapusta, Schab
Dodaj komentarz