Szaszłyczki z polędwiczki

W oryginale (czyli w Kuchni Lidla) przepis nazywa się „Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla” ale moja nazwa jest ładniejsza 😉 Przyrządzona w ten sposób polędwica nie wysycha – to ma chyba coś wspólnego z leniwym grillowaniem a dodatek szałwii powoduje, że ma bardzo ciekawy, fajny smak. Się Lidlowi udało wymyślić. Jedyne zmiany jaką w przepisie poczyniłem to zastąpienie boczku szynką szwarcwaldzką – tak dla dietetyczności a szparagi zastąpiłem rukolą skropioną oliwą i glazurą balsamiczną. A i przy okazji dokonałem epokowego odkrycia – wymyśliłem jak wersję light kromy chleba z grilla – przykryłem ją rukolą i udawała sałatkę 😉

Szaszłyczki z polędwiczki 2013-11-24 20.41.16

Szaszłyczki z polędwiczki

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Kolacja

Składniki:

  • jedna polędwiczka wieprzowa (ok. 350 – 400 g)
  • opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (8 plastrów jak coś zostanie to można położyć na kromie pod rukolą ;))
  • 1/2 pęczka świeżej szałwii
  • 1 mała cukinia pokrojone w plastry
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Myjemy i suszymy polędwiczki wieprzowe. Umyte i osuszone kroimy na grube plastry i delikatnie rozbijamy.
  2. Każdy z plastrów solimy i posypujemy pieprzem, a następnie smarujemy cienką warstwą musztardy.
  3. Na każdym kawałku polędwicy kładziemy po 2 listki szałwii (no ja położyłem trochę więcej ale jak kto lubi), a następnie owijamy plastrami boczku. Medaliony i plasterki cukinii nabijamy naprzemiennie na długie wykałaczki.
  4. Mięso grillujemy na słabym ogniu, od czasu do czasu skrapiając oliwą z oliwek.
  5. Podajemy z „sałatką” z chleba ugrillowanego na patelni po polędwiczkach, z rukolą skropioną oliwą i balsamico.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *