W oryginale (czyli w Kuchni Lidla) przepis nazywa się „Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla” ale moja nazwa jest ładniejsza 😉 Przyrządzona w ten sposób polędwica nie wysycha – to ma chyba coś wspólnego z leniwym grillowaniem a dodatek szałwii powoduje, że ma bardzo ciekawy, fajny smak. Się Lidlowi udało wymyślić. Jedyne zmiany jaką w przepisie poczyniłem to zastąpienie boczku szynką szwarcwaldzką – tak dla dietetyczności a szparagi zastąpiłem rukolą skropioną oliwą i glazurą balsamiczną. A i przy okazji dokonałem epokowego odkrycia – wymyśliłem jak wersję light kromy chleba z grilla – przykryłem ją rukolą i udawała sałatkę 😉
Szaszłyczki z polędwiczki
Składniki:
- jedna polędwiczka wieprzowa (ok. 350 – 400 g)
- opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (8 plastrów jak coś zostanie to można położyć na kromie pod rukolą ;))
- 1/2 pęczka świeżej szałwii
- 1 mała cukinia pokrojone w plastry
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Myjemy i suszymy polędwiczki wieprzowe. Umyte i osuszone kroimy na grube plastry i delikatnie rozbijamy.
- Każdy z plastrów solimy i posypujemy pieprzem, a następnie smarujemy cienką warstwą musztardy.
- Na każdym kawałku polędwicy kładziemy po 2 listki szałwii (no ja położyłem trochę więcej ale jak kto lubi), a następnie owijamy plastrami boczku. Medaliony i plasterki cukinii nabijamy naprzemiennie na długie wykałaczki.
- Mięso grillujemy na słabym ogniu, od czasu do czasu skrapiając oliwą z oliwek.
- Podajemy z „sałatką” z chleba ugrillowanego na patelni po polędwiczkach, z rukolą skropioną oliwą i balsamico.
Comments
Tagi: Cukinia, Grill, Polędwiczki wieprzowe
Dodaj komentarz