Przebój kolacyjny ostatnich miesięcy – niezwykle proste w przygotowaniu danie, które przygotowuje się w 15 minut a po wrzuceniu do piekarnika nie wymaga nadzoru co daje półtorej godziny na aperitify 😉 Pozwala też na dużą elastyczność w stosowaniu składników – fasoli czy oliwek używałem już chyba wszystkich rodzajów i za każdym razem wychodzi. Efekt to danie niezwykle smaczne, „ciepłe” i sycące a skórka na kurczaku… obłęd w ciapki. A przepis tak w ogóle jest autorstwa Jamiego Oliviera, oczywiście.
„Lepki” kurczak z fasolą i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 8 udek kurczaka (ze skórą i kością)
- 2 x 400 g puszki fasoli (używałem białej, czerwonej i cannellini)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 świeża czerwona papryczka
- pęczek świeżej bazyli
- 1 x 50 g puszka anchois
- 50 g czarnych oliwek z pestką (ale zielone bez pestki też mogą być)
- główka czosnku
- spora szczypta suszonego oregano
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzałka góra i dół). Odsączamy fasolę z puszek i wsypujemy ją do głębokiej blachy do pieczenia.
- Odrywamy listki bazylii i drobno siekamy łodyżki. Posiekane łodyżki i połowę listków dodajemy do fasoli. Resztę listków zostawiamy na później.
- Fileciki anchois siekamy byle jak (i tak się rozpadną podczas pieczenia), z chili wyjmujemy nasionka (no chyba, że ktoś lubi bardzo ostro), siekamy, dodajemy do fasoli. Oliwki rozgniatamy i wyjmujemy pestki. Dodajemy na blachę.
- Rozdzielamy główkę czosnku na oddzielne ząbki (nie obieramy ząbków z łupinek). Połowę z nich dodajemy do blachy i mieszamy wszystko.
- Udka przyprawiamy solą, pieprzem i suszony oregano i układamy na fasoli skórą do góry.
- Rozsypujemy pomidorki i pozostałe ząbki czosnku na kurczaka a następnie wciskamy pomiędzy udka.
- Skrapiamy oliwą (tak bez skąpstwa) i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny albo do czasu gdy mięso będzie odchodzić od kości a skórka będzie złotobrązowa i chrupiąca.
- Wyjmujemy blachę z piekarnika, zdejmujemy kurczaka, znajdujemy ząbki czosnku i wyciskamy z łupinek ślicznie upieczoną zawartość, mieszamy „pastę czosnkową” z resztą zawartości i posypujemy resztą listków bazylii.
- Podajemy na stół z zieloną sałatą i dobrym włoskim winkiem (albo innym dobrym, łagodnym czerwonym winem).
Comments
Tagi: Fasola, Jamie Olivier, Kolacja, Kurczak, Pomidorki koktajlowe
Dodaj komentarz