„Lepki” kurczak z fasolą i pomidorkami koktajlowymi

Przebój kolacyjny ostatnich miesięcy – niezwykle proste w przygotowaniu danie, które przygotowuje się w 15 minut a po wrzuceniu do piekarnika nie wymaga nadzoru co daje półtorej godziny na aperitify 😉 Pozwala też na dużą elastyczność w stosowaniu składników – fasoli czy oliwek używałem już chyba wszystkich rodzajów i za każdym razem wychodzi. Efekt to danie niezwykle smaczne, „ciepłe” i sycące a skórka na kurczaku… obłęd w ciapki. A przepis tak w ogóle jest autorstwa Jamiego Oliviera, oczywiście.

Kurczak w brytfance Kurczak na talerzu

„Lepki” kurczak z fasolą i pomidorkami koktajlowymi

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Kolacja

Składniki:

  • 8 udek kurczaka (ze skórą i kością)
  • 2 x 400 g puszki fasoli (używałem białej, czerwonej i cannellini)
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 świeża czerwona papryczka
  • pęczek świeżej bazyli
  • 1 x 50 g puszka anchois
  • 50 g czarnych oliwek z pestką (ale zielone bez pestki też mogą być)
  • główka czosnku
  • spora szczypta suszonego oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzałka góra i dół). Odsączamy fasolę z puszek i wsypujemy ją do głębokiej blachy do pieczenia.
  2. Odrywamy listki bazylii i drobno siekamy łodyżki. Posiekane łodyżki i połowę listków dodajemy do fasoli. Resztę listków zostawiamy na później.
  3. Fileciki anchois siekamy byle jak (i tak się rozpadną podczas pieczenia), z chili wyjmujemy nasionka (no chyba, że ktoś lubi bardzo ostro), siekamy, dodajemy do fasoli. Oliwki rozgniatamy i wyjmujemy pestki. Dodajemy na blachę.
  4. Rozdzielamy główkę czosnku na oddzielne ząbki (nie obieramy ząbków z łupinek). Połowę z nich dodajemy do blachy i mieszamy wszystko.
  5. Udka przyprawiamy solą, pieprzem i suszony oregano i układamy na fasoli skórą do góry.
  6. Rozsypujemy pomidorki i pozostałe ząbki czosnku na kurczaka a następnie wciskamy pomiędzy udka.
  7. Skrapiamy oliwą (tak bez skąpstwa) i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny albo do czasu gdy mięso będzie odchodzić od kości a skórka będzie złotobrązowa i chrupiąca.
  8. Wyjmujemy blachę z piekarnika, zdejmujemy kurczaka, znajdujemy ząbki czosnku i wyciskamy z łupinek ślicznie upieczoną zawartość, mieszamy „pastę czosnkową” z resztą zawartości i posypujemy resztą listków bazylii.
  9. Podajemy na stół z zieloną sałatą i dobrym włoskim winkiem (albo innym dobrym, łagodnym czerwonym winem).

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *