Kasza jaglana jest podobno super zdrowa, odchudzająca i w ogóle niesamowita. Postanowiliśmy więc sprawdzić czy jest też jadalna – no i z radosnej improwizacji wyszło nam coś takiego. Czyli niedzielne śniadanko na zdrowo. Jak się okazało jest też całkiem smaczne. Sposób gotowania kaszy jaglanej opisany jest tutaj.
Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym kurczakiem
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g wędzonego kurczaka
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 średnia czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- sok z 1/2 cytryny
- kilka gałązek natki pietruszki
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie zimną wodą na siteczku, gotujemy i studzimy.
- Kurczaka kroimy w paski, pomidorki w ćwiartki, cebulę i paprykę w kostkę, siekamy natkę pietruszki.
- Dodajemy do kaszy pozostałe składniki, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy solidny chlust oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zajadamy.
Comments
Tagi: Cebula, Kasza jaglana, Kurczak, Papryka, Pomidorki koktajlowe
Dodaj komentarz