Na wczorajszą kolację zjedliśmy kurczaka z pieczarkami według pomysłu Jamiego Oliviera (z książki „Każdy może gotować”). Przepis jest łatwy i szybki a efekt końcowy godny spróbowania. Nie byłbym sobą gdybym nie dodał czegoś od siebie – w tym przypadku to słodka papryka która zdecydowanie poprawia walory wizualne dania – dzięki niej sos przestaje być szary – nabiera przyjemnego ciepłego koloru. A zamiast piersi użyłem filetów z udek kurczaka które są mniej suche i bardziej mięsne w smaku. Ponadto zmodyfikowałem go tak by zużyć całą paczkę mięska – wyszły mi 4 porcje. Jamie twierdzi, ze da się wszystko zrobić w 19 minut ale ja jestem dużo wolniejszy więc udało mi się zrobić w jakieś 25 minut bez pośpiechu – zmieniając trochę kolejność działań. Jako dodatku można użyć ryżu, kaszy lub makaronu.
Stroganow z kurczaka i pora
Składniki:
- 500 g filetów z udek kurczaka
- 250 g pieczarek (brązowych lub białych)
- 2 duże pory
- pęczek natki pietruszki
- 200 ml śmietany 18% (najlepiej takiej do zup)
- kieliszek białego wina (150 ml)
- 1 cytryna
- kawałek masła
- oliwa z oliwek
- słodka papryka w proszku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pory kroimy w półplasterki, kurczaka w paski, pieczarki w grube plasterki, siekamy natkę pietruszki (zostawiamy sobie po gałązce na porcję do ozdoby).
- Dużą patelnię stawiamy na dużym ogniu, czekamy aż się trochę rozgrzeje, wlewamy na nią dużą ilość oliwy i kawałek masła.
- Gdy masło się roztopi, wrzucamy na patelnię pora, wlewamy wino i pół szklanki wody, solimy i pieprzymy, przykrywamy luźno folią aluminiową i dusimy przez 5 minut (uważajcie przy zaglądaniu bo para z pod folii jest gorąca, serio sprawdziłem ;))
- Dorzucamy na patelnię kurczaka obsmażamy przez chwilę mieszając (aż zbieleje), następnie dorzucamy pieczarki, wlewamy śmietanę (zahartowaną), dodajemy pietruszkę, zmniejszamy ogień do średniego i mieszając od czasu do czasu dusimy przez 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy szczyptę słodkiej papryki. Na sam koniec wyciskamy sok z połowy cytryny i doprawiamy.
- Podajemy z resztą cytryny podzieloną na cząstki.
Comments
Tagi: Jamie Olivier, Kurczak, Pieczarki, Pory
Dodaj komentarz