Stroganow z kurczak i pora

Na wczorajszą kolację zjedliśmy kurczaka z pieczarkami według pomysłu Jamiego Oliviera (z książki „Każdy może gotować”). Przepis jest łatwy i szybki a efekt końcowy godny spróbowania. Nie byłbym sobą gdybym nie dodał czegoś od siebie – w tym przypadku to słodka papryka która zdecydowanie poprawia walory wizualne dania – dzięki niej sos przestaje być szary – nabiera przyjemnego ciepłego koloru. A zamiast piersi użyłem filetów z udek kurczaka które są mniej suche i bardziej mięsne w smaku. Ponadto zmodyfikowałem go tak by zużyć całą paczkę mięska – wyszły mi 4 porcje. Jamie twierdzi, ze da się wszystko zrobić w 19 minut ale ja jestem dużo wolniejszy więc udało mi się zrobić w jakieś 25 minut bez pośpiechu – zmieniając trochę kolejność działań. Jako dodatku można użyć ryżu, kaszy lub makaronu.

Stroganow z kurczaka 1 Stroganow z kurczaka 2

Stroganow z kurczaka i pora

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Obiad

Składniki:

  • 500 g filetów z udek kurczaka
  • 250 g pieczarek (brązowych lub białych)
  • 2 duże pory
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 ml śmietany 18% (najlepiej takiej do zup)
  • kieliszek białego wina (150 ml)
  • 1 cytryna
  • kawałek masła
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka w proszku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pory kroimy w półplasterki, kurczaka w paski, pieczarki w grube plasterki, siekamy natkę pietruszki (zostawiamy sobie po gałązce na porcję do ozdoby).
  2. Dużą patelnię stawiamy na dużym ogniu, czekamy aż się trochę rozgrzeje, wlewamy na nią dużą ilość oliwy i kawałek masła.
  3. Gdy masło się roztopi, wrzucamy na patelnię pora, wlewamy wino i pół szklanki wody, solimy i pieprzymy, przykrywamy luźno folią aluminiową i dusimy przez 5 minut (uważajcie przy zaglądaniu bo para z pod folii jest gorąca, serio sprawdziłem ;))
  4. Dorzucamy na patelnię kurczaka obsmażamy przez chwilę mieszając (aż zbieleje), następnie dorzucamy pieczarki, wlewamy śmietanę (zahartowaną), dodajemy pietruszkę, zmniejszamy ogień do średniego i mieszając od czasu do czasu dusimy przez 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy szczyptę słodkiej papryki. Na sam koniec wyciskamy sok z połowy cytryny i doprawiamy.
  5. Podajemy z resztą cytryny podzieloną na cząstki.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *