Kasza gryczana z orzechami i tymiankiem

Dzisiaj dwa przepisy które wspólnie dały świąteczny obiadek – przepis na kaszę pochodzi ze strony palcelizac.gazeta.pl a na kotlety – z bloga ABC Dieta od kuchni. Do tego sałata z winegretem z białego octu balsamicznego i oleju z prażonych orzechów włoskich.

Kasza okazała się naprawdę pyszna – kasza gryczana sama w sobie jest bardzo dobra a w połączeniu z orzechami i „niewielką” ilością masełka, palce i talerze lizać 😉

Kasza gryczana z orzechami włoskimi i tymiankiem Obiad 11 listopada

Kasza gryczana z orzechami włoskimi i tymiankiem

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Obiad

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • 2 łyżeczki posiekanego tymianku
  • 3 łyżki grubo pokrojonej natki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszę mieszamy z lekko ubitym jajkiem i zostawiamy na kilkanaście minut (aż jajko obeschnie) mieszając od czasu do czasu.
  2. Wsypujemy kaszę do rozgrzanego rondla o grubym dnie i chwilkę prażymy (wystarczą 2 minuty), aż kasza zacznie pachnieć, a ziarenka oddzielą się od siebie.
  3. Wtedy wlewamy 2 szklanki wrzącej wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.
  4. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie prawie całą wodę (12-15 minut).
  5. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do rozgrzanego do 80°C piekarnika (termoobieg).
  6. Podsmażamy orzechy na połowie masła (5 minut), mieszając. Przesypujemy do miski.
  7. W rondlu rozgrzewamy pozostałe masło z oliwą lub olejem i na malutkim ogniu przez 10 minut szklimy posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem.
  8. Dodajemy kaszę, orzechy włoskie i natkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Published on by

Comments

comments

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *