Makaron z pieczoną dynią

Wracamy! Teraz to już na pewno się wezmę. Dzisiaj na tapecie coś na czasie czyli makaron z pieczoną dynią – dynie walają się po każdym markecie, przepisów na upieczenie dyni jest w internecie od groma i ciut ciut a jak się już całą dynię upiecze to zawsze jej trochę zostaje i jak już zostanie to można sobie następnego dnia takie coś przyrządzić.

Makaron z dynią

Makaron z pieczoną dynią

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Makaron

Składniki:

  • 200 g makaronu z pszenicy durum
  • 400 g pieczonej dyni pokrojonej w kostkę
  • 3 duże albo 5 mniejszych orzechów włoskich wyłuskane i podzielone na ćwiartki
  • 6 łyżek startego twardego sera (np. Grana Padano)
  • oliwa z oliwek
  • grubo zmielony kolorowy pieprz
  • sól morska

Przygotowanie:

  1. Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu.
  2. Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy następnie uprażyć na niej połowę orzechów (przez minutkę), następnie zmniejszyć ogień dodać na patelnię ugotowany makaron i dynię i podgrzewać przez około 2 minuty.
  3. Podawać natychmiast posypaną serem i resztą orzechów.

Published on by

Comments

comments

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *