Wracamy! Teraz to już na pewno się wezmę. Dzisiaj na tapecie coś na czasie czyli makaron z pieczoną dynią – dynie walają się po każdym markecie, przepisów na upieczenie dyni jest w internecie od groma i ciut ciut a jak się już całą dynię upiecze to zawsze jej trochę zostaje i jak już zostanie to można sobie następnego dnia takie coś przyrządzić.
Makaron z pieczoną dynią
Składniki:
- 200 g makaronu z pszenicy durum
- 400 g pieczonej dyni pokrojonej w kostkę
- 3 duże albo 5 mniejszych orzechów włoskich wyłuskane i podzielone na ćwiartki
- 6 łyżek startego twardego sera (np. Grana Padano)
- oliwa z oliwek
- grubo zmielony kolorowy pieprz
- sól morska
Przygotowanie:
- Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu.
- Na dużej patelni rozgrzać trochę oliwy następnie uprażyć na niej połowę orzechów (przez minutkę), następnie zmniejszyć ogień dodać na patelnię ugotowany makaron i dynię i podgrzewać przez około 2 minuty.
- Podawać natychmiast posypaną serem i resztą orzechów.
Dodaj komentarz