Sałatka z krewetkami, grejfrutem i smażoną fasolą

Sposób na zjedzenie krewetek bez popychania ich białą bułą. Smaczny bardzo. Podkradziony z blogu Spring Plate. Chociaż w moim wykonaniu nie wygląda tak ładnie 😉

Sałatka z krewetkami, grejfrutem i smażoną fasolą

Sałatka z krewetkami, grejfrutem i smażoną fasolą

 

Sałatka z krewetkami, grejfrutem i smażoną fasolą

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Sałatka

Składniki:

  • 200 g całych krewetek (dużych – królewskich lub tygrysich)
  • 400 g fasoli z puszki
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dojrzały grejfrut
  • młoda sałata masłowa
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy krewetki, tak by miały tylko ogonki a pozbawione były skorupek, główek i układu pokarmowego (tej czarnej żyłki na grzbiecie) – jak ktoś jest leniwy to najlepiej kupić je w takim stanie. Myjemy je i suszymy.
  2. Fasolę z puszki płuczemy i odsączamy. Czosnek i szalotkę pokrój w cieniutkie plasterki, mieszamy z fasolą. Dodajemy oliwę, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na bok.
  3. Grejfruta obieramy ze skóry i wycinamy z niego filety (czyli samo dobro bez białych błonek).
  4. Krewetki solimy, pieprzymy i smarujemy oliwą. Pieczemy na mocno rozgrzanym grillu elektrycznym lub patelni grillowej po 1,5 minuty z każdej strony.
  5. Równocześnie na drugiej patelni przez jakieś 3 minuty smażymy fasolę, mieszając.
  6. Na talerze wykładamy liście sałaty, na to fasolę, krewetki i grejfruta.
  7. Zajadamy popijając dobrym winkiem.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *