O tej porze roku pomidory są już całkiem tanie i coraz smaczniejsze, więc czas by sobie uzupełnić poziom potasu (czy czego tam pomidory mają dużo).
Sałtka pomidorowa
Składniki:
- różne pomidory (malinowe, śliwkowe, cherry)
- 1 – 2 piersi kurczaka
- kawałek paprykowej kiełbasy (chorizo, węgierska)
- średnia czerwona cebula
- garść liści bazylii
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kroimy kiełbasę w plasterki.
- Rozgrzewamy patelnię z łyżką oliwy na średnim ogniu, wrzucamy kiełbasę i smażymy aż plasterki zrobią się chrupkie.
- W międzyczasie kroimy pierś kurczaka w paski (o grubości ok. 1 cm na 1 cm)
- Łyżką cedzakową zdejmujemy z patelni kiełbasę i odkładamy na bok, na tłuszczu wytopionym z kiełbasy smażymy kurczaka. Przyprawiamy odrobiną soli.
- Kroimy pomidory jak się da (ale raczej w duże kawałki), cebulę w cienkie piórka i wrzucamy do miski.
- Usmażonego kurczaka razem z tłuszczem i skwarki z kiełbasy dodajemy do miski z pomidorami i mieszamy.
- Posypujemy porwanymi listkami bazylii i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
- Podajemy.
Comments
Tagi: Cebula, Drób, Kurczak, Pomidorki koktajlowe, Pomidory, Sałatka, Szybkie
Dodaj komentarz