Nadejszła chwila na pstrąga… no jeszcze nie z grilla, ale z patelni. Przepis jest bardzo prosty a efekt końcowy niezwykle przyjemny (i ładne to i smaczne)
Pstrąg w migdałach
Składniki:
- 2 nieduże pstrągi takie po 250 – 300 g (najlepiej z głowami, ogonkami itp. ja poobcinałem bo mi się rybki na patelni nie mieściły)
- garść płatków migdałów
- łyżka masła klarowanego
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pstrągi myjemy i suszymy, ostrym nożem nacinamy skórę w kilku miejscach, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilka minut.
- Na dużej patelni z grubym dnem, roztapiamy i rozgrzewamy masło klarowane.
- Układamy pstrągi na patelni i smażymy do uzyskania złotobrązowego koloru. Ja się nie powstrzymałem i pod koniec smażenia dorzuciłem kilka liści szałwii (bardzo fajnie komponują się z pstrągiem i migdałami).
- Pod koniec smażenia na drugiej suchej patelni prażymy płatki migdałów.
- Zdejmujemy pstrągi z patelni, posypujemy migdałami i podajemy – z jakąś sałatką, świeżym białym pieczywem i dobrym białym winkiem.
Pyszny sposób na pstrąga, ja dziś kupiłam w lidlu kilka sztuk, będzie jutro na grillu, może w ziołach, ale wersję z migdałami muszę wypróbować 🙂