Pstrąg w migdałach

Nadejszła chwila na pstrąga… no jeszcze nie z grilla, ale z patelni. Przepis jest bardzo prosty a efekt końcowy niezwykle przyjemny (i ładne to i smaczne)

Na patelnii na talerzuz bliska

Pstrąg w migdałach

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Ryby

Składniki:

  • 2 nieduże pstrągi takie po 250 – 300 g (najlepiej z głowami, ogonkami itp. ja poobcinałem bo mi się rybki na patelni nie mieściły)
  • garść płatków migdałów
  • łyżka masła klarowanego
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pstrągi myjemy i suszymy, ostrym nożem nacinamy skórę w kilku miejscach, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilka minut.
  2. Na dużej patelni z grubym dnem, roztapiamy i rozgrzewamy masło klarowane.
  3. Układamy pstrągi na patelni i smażymy do uzyskania złotobrązowego koloru. Ja się nie powstrzymałem i pod koniec smażenia dorzuciłem kilka liści szałwii (bardzo fajnie komponują się z pstrągiem i migdałami).
  4. Pod koniec smażenia na drugiej suchej patelni prażymy płatki migdałów.
  5. Zdejmujemy pstrągi z patelni, posypujemy migdałami i podajemy – z jakąś sałatką, świeżym białym pieczywem i dobrym białym winkiem.

Published on by

Comments

comments

1 komentarz

  1. Luka 2 maja 2013 at 17:24 Reply

    Pyszny sposób na pstrąga, ja dziś kupiłam w lidlu kilka sztuk, będzie jutro na grillu, może w ziołach, ale wersję z migdałami muszę wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *