Wiosenna sałatka z brokuła

Sałatka powstała jako kompletna improwizacja na bazie brokuła i tego co się nawinęło pod rękę – czyli kurczaczka i mozzarelli. Z chrupiącym sosem jogurtowym wyszło z tego naprawdę dobre jedzonko. A jeżeli komuś nie odpowiada któryś ze składników lub chciałby coś dodać to zostawia szerokie pole do manewru.

Sałatka z brokuła

Ogólnie w tej sałatce chodzi o to, żeby sobie pochrupać wiec składniki powinny być świeże, brokuł nie rozgotowany a kawałki słusznych rozmiarów.

Wiosenna sałatka z brokuła

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Sałatka

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 filet z piersi kurczaka (indyka, filet z udka kurczak i co kto tam lubi) z ulubionymi przyprawami
  • kulka mozzarelli (można ją zastąpić fetą na przykład)
  • pół żółtej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • garść pomidorków koktajlowych
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • 100 – 150 ml jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al dente (czyli na twardawo)
  2. Kurczaka przyprawiamy, grillujemy i kroimy w paseczki.
  3. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w piórka, pomidorki na połówki.
  4. Rwiemy mozzarellę na kawałki.
  5. Mieszamy wszystkie składniki w misce. Doprawiamy solą morską i grubo zmielonym pieprzem.
  6. Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy posiekany szczypiorek i porąbaną na spore kawałki rzodkiewkę, solimy i pieprzymy.
  7. Podajemy osobno warzywka i sos.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *