Sałatka powstała jako kompletna improwizacja na bazie brokuła i tego co się nawinęło pod rękę – czyli kurczaczka i mozzarelli. Z chrupiącym sosem jogurtowym wyszło z tego naprawdę dobre jedzonko. A jeżeli komuś nie odpowiada któryś ze składników lub chciałby coś dodać to zostawia szerokie pole do manewru.
Ogólnie w tej sałatce chodzi o to, żeby sobie pochrupać wiec składniki powinny być świeże, brokuł nie rozgotowany a kawałki słusznych rozmiarów.
Wiosenna sałatka z brokuła
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 filet z piersi kurczaka (indyka, filet z udka kurczak i co kto tam lubi) z ulubionymi przyprawami
- kulka mozzarelli (można ją zastąpić fetą na przykład)
- pół żółtej papryki
- pół czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- garść pomidorków koktajlowych
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 100 – 150 ml jogurtu greckiego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al dente (czyli na twardawo)
- Kurczaka przyprawiamy, grillujemy i kroimy w paseczki.
- Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w piórka, pomidorki na połówki.
- Rwiemy mozzarellę na kawałki.
- Mieszamy wszystkie składniki w misce. Doprawiamy solą morską i grubo zmielonym pieprzem.
- Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy posiekany szczypiorek i porąbaną na spore kawałki rzodkiewkę, solimy i pieprzymy.
- Podajemy osobno warzywka i sos.
Dodaj komentarz