Burger na winie ;)

Czyli kanapka na ciepło z tego co udało mi się znaleźć w lodówce. Doskonały lunch którego przygotowanie trwa 5 minut, a można dzięki niemu zutylizować resztki z wczorajszego obiadu, czerstwe bułki i co tam jeszcze. A do tego taki burger to męskie żarełko, mniam!

Burger

Burgery z kurczakiem

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 1
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 małe bułki (kajzerki, grahamki czy co tam się znajdzie)
  • 1 pierś z kurczaka (upieczona, usmażona, grillowana albo inny kawałek mięsa)
  • 2 plasterki sera
  • 1 mały pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 – 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • kilka listków sałaty
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • pikantny keczup/ sos barbecue/ harissa czy kto co tam lubi

Przygotowanie:

  1. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Bułki kroimy na pół i grillujemy na rozgrzanej, suchej patelni grillowej.
  3. Pierś kurczaka dzielimy na dwie porcje, układamy na talerzyku przykrywamy plasterkami sera i wstawiamy na 1 – 1,5 minuty do mikrofalówki.
  4. Pomidora i cebulę kroimy na grube plastry.
  5. Zdejmujemy bułki z patelni, układamy na jednej połówce kurczaka z serem, na to pomidory i cebulę, następnie listki sałaty, polewamy sosem z jogurtu, pikantnym keczupem, przykrywamy drugą połówką bułki i szamamy. Dobre piwko do popchnięcia nie zaszkodzi 😉

Published on by

Comments

comments

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *