Kotlety w sosie grzybowym dla leniwych

Zastaw który będzie w stanie przygotować nawet zawodowy przypalacz wody na herbatę. I na dodatek w ogóle się przy tym nie napracuje. Bazą są mrożone podgrzybki z cebulą oraz sznycle z indyka które udało nam się nabyć w Biedronce.

Indyk w sosie grzybowym

Sznycle z indyka w sosie grzybowym

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Drób

Składniki:

  • 400 g sznycli z indyka
  • 300 g (1 opakowanie) podgrzybków z cebulą
  • mieszanka przypraw do drobiu (nasza ulubiona)
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Sznycle z indyka solidnie obtaczamy w naszej ulubionej mieszance przypraw (solidnie, indyk lubi więcej przypraw niż np. kurczak) i smarujemy oliwą, odstawiamy w chłodne miejsce na tak długo jak możemy.
  2. Rozgrzewamy dużą patelnię, jak już się rozgrzeje wrzucamy na nią solidną szczyptę suszonego rozmarynu i prażymy przez chwilę (aż w całej okolicy będzie pachniało choinką). Wlewamy na patelnię 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy grzyby z paczki. Solimy i pieprzymy. Smażymy często mieszając, aż cebula się porządnie zeszkli, grzyby zmiękną a woda odparuje.
  3. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy kotlety z indyka, obracając co 1 minutę. Nie powinno to potrwać specjalnie długo.
  4. Wykładamy ugrillowane kotlety na talerz, na nie sosik grzybowy i zajadamy. Sałata i dobry świeży chleb będą niegłupim dodatkiem 😉

Published on by

Comments

comments

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *