Danie w sam raz na poświąteczną kolację. Szybko i łatwo się robi a nasz styrany układ pokarmowy z pewnością doceni coś lekkiego i świeżego 😉
Lekka sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- paczka mieszanki sałat
- garść małych pomidorów (cherry, koktajlowych itp.)
- 1/2 zielonej papryki
- 1 średnia szalotka (albo czerwona cebula)
- biały ocet balsamiczny (albo czerwony ocet winny)
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól
- grubo mielony pieprz
- ziarna kolendry
Przygotowanie:
- Sałatę wysypujemy z paczki do miski.
- Szalotkę (cebulę) kroimy w kostkę albo w piórka (jak kto lubi) i dodajemy do miski.
- Pomidorki kroimy na połówki (ćwiartki jeżeli są większe) i dodajemy do miski.
- Paprykę kroimy w dużą kostkę i dodajemy do miski.
- Tuńczyka odsączamy z sosu i dodajemy do miski.
- Przygotowujemy sos z 1 części octu (biały ocet balsamiczny to taka łagodniejsza odmiana białego octu winnego więc czerwony ocet winny jest jak najbardziej OK) i 3 części oliwy. Najpierw rozpuszczamy sól w occie (mieszając) a potem dolewamy (ciągle mieszając) oliwę aż uzyskamy jednolitą emulsję.
- Doprawiamy sos grubo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą zmiażdżonych ziaren kolendry (dla leniwych Kamis produkuje gotowca pod nazwą Młotkowany pieprz z kolendrą).
- Dodajemy sos do miski, mieszamy i po kilku minutach podajemy (z białym pieczywkiem i winkiem oczywiście ;))
Dodaj komentarz