Prosta sałatka z tuńczykiem

Danie w sam raz na poświąteczną kolację. Szybko i łatwo się robi a nasz styrany układ pokarmowy z pewnością doceni coś lekkiego i świeżego 😉

Sałatka z tuńczykiem

Lekka sałatka z tuńczykiem

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2 – 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Sałata

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • paczka mieszanki sałat
  • garść małych pomidorów (cherry, koktajlowych itp.)
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 średnia szalotka (albo czerwona cebula)
  • biały ocet balsamiczny (albo czerwony ocet winny)
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • ziarna kolendry

Przygotowanie:

  1. Sałatę wysypujemy z paczki do miski.
  2. Szalotkę (cebulę) kroimy w kostkę albo w piórka (jak kto lubi) i dodajemy do miski.
  3. Pomidorki kroimy na połówki (ćwiartki jeżeli są większe) i dodajemy do miski.
  4. Paprykę kroimy w dużą kostkę i dodajemy do miski.
  5. Tuńczyka odsączamy z sosu i dodajemy do miski.
  6. Przygotowujemy sos z 1 części octu (biały ocet balsamiczny to taka łagodniejsza odmiana białego octu winnego więc czerwony ocet winny jest jak najbardziej OK) i 3 części oliwy. Najpierw rozpuszczamy sól w occie (mieszając) a potem dolewamy (ciągle mieszając) oliwę aż uzyskamy jednolitą emulsję.
  7. Doprawiamy sos grubo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą zmiażdżonych ziaren kolendry (dla leniwych Kamis produkuje gotowca pod nazwą Młotkowany pieprz z kolendrą).
  8. Dodajemy sos do miski, mieszamy i po kilku minutach podajemy (z białym pieczywkiem i winkiem oczywiście ;))

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *