W ramach lekkiego jedzenie na dzisiejszy obiadek zjedliśmy dorsza w wersji light. Oczywiście z dodatkiem szpinaku – tym razem duszonego z czosneczkiem na oliwie i doprawionego gałką muszkatałową.
Dorsz pieczony w wędzonej papryce
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza
- 0,5 cytryny
- wędzona papryka
- garść natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Filety z dorsza myjemy i suszymy. skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy a z jednej strony dodatkowo solidnie posypujemy wędzoną papryką. Odstawiamy na 1 – 2 godziny do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C
- Wyjmujemy filety z lodówki. Układamy na skropionej oliwą blaszce do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
- Po 15 minutach posypujemy filety posiekaną natką pietruszki i pokrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na kilka minut. Smacznego!
Dodaj komentarz