Dorsz pieczony z wędzoną papryką

W ramach lekkiego jedzenie na dzisiejszy obiadek zjedliśmy dorsza w wersji light. Oczywiście z dodatkiem szpinaku – tym razem duszonego z czosneczkiem na oliwie i doprawionego gałką muszkatałową.

Dorsz w wędzonej papryce

Dorsz pieczony w wędzonej papryce

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Ryby i owoce morza

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 0,5 cytryny
  • wędzona papryka
  • garść natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety z dorsza myjemy i suszymy. skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy a z jednej strony dodatkowo solidnie posypujemy wędzoną papryką. Odstawiamy na 1 – 2 godziny do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C
  3. Wyjmujemy filety z lodówki. Układamy na skropionej oliwą blaszce do pieczenia i skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
  4. Po 15 minutach posypujemy filety posiekaną natką pietruszki i pokrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na kilka minut. Smacznego!

Published on by

Comments

comments

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *