Tym razem jeden z klasyków polskiej kuchni w wersji light, czyli szczupak z szafranem lekko odchudzony. I mimo, że odchudzone to bardzo smaczne.
Grillowany szczupak w sosie szafranowym
Składniki:
- 400 – 500 g filetów ze szczupaka
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- nasiona kolendry
- oliwa z oliwek
- SOS
- szczypta nitek szafranu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki jogurtu
- szczypta gruboziarnistej soli morskiej
Przygotowanie:
- Filety ze szczupaka dzielimy na kawałki, myjemy, osuszamy, solimy, polewamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Do moździerza wrzucamy obrany ząbek czosnku, szczyptę soli, szczyptę nitek szafranu i ucieramy na papkę, dodajemy jogurt i mieszamy dokładnie powstałą papkę z jogurtem.
- Szczupaka doprawiamy grubo zmielonym pieprzem i zmiażdżonymi ziarnami kolendry, smarujemy oliwą z oliwek i smażymy na patelni grillowej na średnim ogniu.
- Podajemy z młodym szpinakiem duszonym z oliwą, posiekanym czosnkiem i odrobiną sosu sojowego.
Dodaj komentarz