Polska klasyka w wersji light

Tym razem jeden z klasyków polskiej kuchni w wersji light, czyli szczupak z szafranem lekko odchudzony. I mimo, że odchudzone to bardzo smaczne.

Szczupaczek

Grillowany szczupak w sosie szafranowym

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Ryby i owoce morza

Składniki:

  • 400 – 500 g filetów ze szczupaka
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • nasiona kolendry
  • oliwa z oliwek
  • SOS
  • szczypta nitek szafranu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki jogurtu
  • szczypta gruboziarnistej soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Filety ze szczupaka dzielimy na kawałki, myjemy, osuszamy, solimy, polewamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
  2. Do moździerza wrzucamy obrany ząbek czosnku, szczyptę soli, szczyptę nitek szafranu i ucieramy na papkę, dodajemy jogurt i mieszamy dokładnie powstałą papkę z jogurtem.
  3. Szczupaka doprawiamy grubo zmielonym pieprzem i zmiażdżonymi ziarnami kolendry, smarujemy oliwą z oliwek i smażymy na patelni grillowej na średnim ogniu.
  4. Podajemy z młodym szpinakiem duszonym z oliwą, posiekanym czosnkiem i odrobiną sosu sojowego.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *