La dolce vita w zamieci

Jaka była wczoraj pogoda wszyscy wiedzą, postanowiliśmy więc zafundować sobie kawałek śródziemnomorskie lata z niewielką pomocą ekwadorskich krewetek z Lidla i białego wina z Alentejo.

Krewetki 2 Krewetki 1

Pikantne krewetki

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Recipe type: Przystawka

Składniki:

  • 400 g dużych krewetek (królewskich, Black Tiger)
  • 2 świeże papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka sosu piri-piri (albo łyzeczka ostrej papryki, chili)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Krewetki myjemy, suszymy, wrzucamy do miski, solimy, pieprzymy, wlewamy łyżkę sosu piri-piri, trochę oliwy z oliwek i sok z połowy cytryny.
  2. Odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
  3. Czosnek i paryczki (bez pestek) drobno siekamy. Natkę pietruszki też.
  4. Na dużej patelni, na małym ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek (sporo), na rozgrzaną oliwę wrzucamy papryczki i czosnek i smażymy do zmnięknięcia (ale nie do zrumienienia). Następnie dorzucamy krewetki i smażymy je 2 – 3 minuty (jeżeli mamy krewetki surowe lub mrożone to trochę dłużej).
  5. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy (najlepiej w jakimś naczyniu z podgrzewaczem), do tego świeże białe pieczywo i dobre białe wino. Pycha.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *