Przepis z programu: Warsztaty smaku Kuchni+: dania z ryby. Autor: Tomasz Jakubiak.
Całkiem smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu rybka.
Łosoś z suszonym pomidorem i mozzarellą
Składniki:
- filet z łososia;
- 1 suszony pomidor;
- 1 gruby plaster mozzarelli;
- oliwa;
- pieprz;
- bazylia;
- oregano;
Przygotowanie:
-
Filet z łososia (po umyciu, wysuszeniu i sprawdzeniu czy nie ma przypadkiem ości) skropić oliwą, posypać solą oraz pieprzem. Na filecie ułożyć suszonego pomidora, posypać bazylią, oregano oraz ułożyć kawałek mozzarelli. Całość zapiekać w piekarniku około 10 minut (w przypadku większego, grubszego filetu trochę dłużej).
- Po upieczeniu można posypać filet świeżą, porwaną bazylią.
- UWAGA! Nie polewajmy łososia sokiem z cytryny po upieczeniu bo mozzarella zrobi się gumowata jak cholera.
Dodaj komentarz