Kurczak piri-piri i ziemniaki z fetą

Wczorajsza kolacja to danie pożyczone z książki „30 minut w kuchni” Jamiego Oliviera. Okazało się, że co prawda taki melepeta jak ja ma problem ze zmieszczeniem w 30 minutach ale na szczęście nie jest w stanie go zepsuć i wyszło całkiem smaczne jedzonko. Przepis odrobinę zmodyfikowałem po to by pasował do tego co udało się zdobyć w okolicznych sklepach lub już było w domciu.

Ziemniaki z fetą Kurczaczek piri-piri 1 Kurczaczek piri-piri 2

Kurczak piri-piri i ziemniaki z fetą

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • KURCZAK:
  • 4 duże udka kurczaka ze skórą i kością (nie całe ćwiartki tylko same udka)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • ZIEMNIAKI
  • 3 średni ziemniaki (w oryginale jest 1 zwykły i 2 słodkie)
  • 1/2 cytryny
  • 1 świeża papryczka chili
  • pęczek natki pietruszki (w oryginale kolendry)
  • 50 g fety
  • SOS PIRI-PIRI
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili bird’s eye
  • 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki sosu worcester
  • duży pęczek świeżej bazylii (bazylii nie było więc użyłem świeżego oregano i też było super)
  • PRZYPRAWY
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. NA POCZĄTKU. Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria (mi się nigdy nie udaje, zawsze czegoś szukam w trakcie ;)). Włącz piekarnik na 200°C (grzanie plus termoobieg). Postaw patelnię do grillowania na dużym ogniu
  2. KURCZAK. Połóż udka na desce, skórą w dół i natnij każde udko kilka razy, odsłaniając kość. Skrop z obu stron oliwą, posól, popieprz i przełóż na rozgrzewającą patelnię skórą na dół. Smaż, aż się przyrumienią od spodu. Wtedy przewróć.
  3. ZIEMNIAKI. Umyj ziemniaki (jeżeli są młode, starsze trzeba obrać) i przekrój wzdłuż. Wrzuć do miski z połówką cytryny, przykryj folią spożywczą i podgrzewaj w mikrofalówce ustawionej na pełną moc przez 15 minut.
  4. KURCZAK. Przewróć udka na drugą stronę.
  5. SOS PIRI-PIRI. Obierz czerwoną cebulę, grubo posiekaj i wrzuć do blendera razem z 4 obranymi ząbkami czosnku. Dodaj chili (pokruszone), 2 łyżki wędzonej papryki, skórkę startą z 2 cytryn i sok z 1 cytryny, 4 łyżki białego octu winnego,  2 łyżki sosu worcester, sporą szczyptę soli i pieprzu, duży pęczek bazylii i trochę wody. Zmiksuj na gładko.
  6. KURCZAK. Pokrój papryki w paski i dorzuć na patelnię do grillowania. Zmniejsz ogień do średniego i często mieszaj paprykę.
  7. KURCZAK. Przelej sos piri-piri do niedużej brytfanki. Przełóż do brytfanki kurczaka wraz z sokami z patelni. Na wierzchu i pomiędzy kawałkami kurczaka ułóż grillowaną paprykę. Posyp uda gałązkami tymianku i włóż na środkową półkę piekarnika.
  8. ZIEMNIAKI. Drobno posiekaj czerwoną chili i większość pietruszki, w trakcie mieszając nożem. Dodaj fetę i dalej siekaj, mieszając.
  9. KURCZAK. Po kilku minutach przełóż brytfankę z kurczakiem na górną półkę. Piecz około 10 minut, aż będzie gotowy.
  10. ZIEMNIAKI. Sprawdź czy ziemniaki są gotowe i polej je sokiem z ugotowanej cytryny, wyciskając ją szczypcami. Dodaj fetę z pietruszką i wymieszaj. Dopraw i postaw na stole.
  11. KURCZAK. Wyciągnij brytfankę z piekarnika, posyp kurczaka pozostałymi listkami pietruszkami i postaw na stole.

Published on by

Comments

comments

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *