Wczorajsza kolacja to danie pożyczone z książki „30 minut w kuchni” Jamiego Oliviera. Okazało się, że co prawda taki melepeta jak ja ma problem ze zmieszczeniem w 30 minutach ale na szczęście nie jest w stanie go zepsuć i wyszło całkiem smaczne jedzonko. Przepis odrobinę zmodyfikowałem po to by pasował do tego co udało się zdobyć w okolicznych sklepach lub już było w domciu.
Kurczak piri-piri i ziemniaki z fetą
Składniki:
- KURCZAK:
- 4 duże udka kurczaka ze skórą i kością (nie całe ćwiartki tylko same udka)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 6 gałązek świeżego tymianku
- ZIEMNIAKI
- 3 średni ziemniaki (w oryginale jest 1 zwykły i 2 słodkie)
- 1/2 cytryny
- 1 świeża papryczka chili
- pęczek natki pietruszki (w oryginale kolendry)
- 50 g fety
- SOS PIRI-PIRI
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chili bird’s eye
- 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki w proszku
- 2 cytryny
- 4 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki sosu worcester
- duży pęczek świeżej bazylii (bazylii nie było więc użyłem świeżego oregano i też było super)
- PRZYPRAWY
- oliwa extra vergine
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- NA POCZĄTKU. Przygotuj wszystkie składniki i akcesoria (mi się nigdy nie udaje, zawsze czegoś szukam w trakcie ;)). Włącz piekarnik na 200°C (grzanie plus termoobieg). Postaw patelnię do grillowania na dużym ogniu
- KURCZAK. Połóż udka na desce, skórą w dół i natnij każde udko kilka razy, odsłaniając kość. Skrop z obu stron oliwą, posól, popieprz i przełóż na rozgrzewającą patelnię skórą na dół. Smaż, aż się przyrumienią od spodu. Wtedy przewróć.
- ZIEMNIAKI. Umyj ziemniaki (jeżeli są młode, starsze trzeba obrać) i przekrój wzdłuż. Wrzuć do miski z połówką cytryny, przykryj folią spożywczą i podgrzewaj w mikrofalówce ustawionej na pełną moc przez 15 minut.
- KURCZAK. Przewróć udka na drugą stronę.
- SOS PIRI-PIRI. Obierz czerwoną cebulę, grubo posiekaj i wrzuć do blendera razem z 4 obranymi ząbkami czosnku. Dodaj chili (pokruszone), 2 łyżki wędzonej papryki, skórkę startą z 2 cytryn i sok z 1 cytryny, 4 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki sosu worcester, sporą szczyptę soli i pieprzu, duży pęczek bazylii i trochę wody. Zmiksuj na gładko.
- KURCZAK. Pokrój papryki w paski i dorzuć na patelnię do grillowania. Zmniejsz ogień do średniego i często mieszaj paprykę.
- KURCZAK. Przelej sos piri-piri do niedużej brytfanki. Przełóż do brytfanki kurczaka wraz z sokami z patelni. Na wierzchu i pomiędzy kawałkami kurczaka ułóż grillowaną paprykę. Posyp uda gałązkami tymianku i włóż na środkową półkę piekarnika.
- ZIEMNIAKI. Drobno posiekaj czerwoną chili i większość pietruszki, w trakcie mieszając nożem. Dodaj fetę i dalej siekaj, mieszając.
- KURCZAK. Po kilku minutach przełóż brytfankę z kurczakiem na górną półkę. Piecz około 10 minut, aż będzie gotowy.
- ZIEMNIAKI. Sprawdź czy ziemniaki są gotowe i polej je sokiem z ugotowanej cytryny, wyciskając ją szczypcami. Dodaj fetę z pietruszką i wymieszaj. Dopraw i postaw na stole.
- KURCZAK. Wyciągnij brytfankę z piekarnika, posyp kurczaka pozostałymi listkami pietruszkami i postaw na stole.
Dodaj komentarz