Pankejki wg. Jamiego Oliviera

Pankejki są śniadaniowym przebojem w pewnych kręgach 😉 W przeciwieństwie do naszych naleśników są puszyste i grube. I bardzo proste do zrobienia.

Pankejki wg. Jamiego Oliviera

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 dużych jajek;
  • 230 g mąki tortowej (1 i 1/3 szklanki);
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 280 ml mleka (1 i 1/4 szklanki);
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Najpierw oddzielam białka jajek (do jednej michy) od żółtek (do drugiej michy). Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko i mieszamy aż uzyskamy gładką masę. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy pianę z masą.

  2. Rozgrzewamy dobrą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu (można smażyć na sucho, ale dodanie sklarowanego masełka na patelnię sprawi, że będą jeszcze lepsze). Nakładamy jakąś łychą porcje ciasta wielkości racucha czy innego blina na patelnię i smażymy na złoto z obu stron. Przed odwróceniem, w momencie gdy na nieusmażonej stronie pojawiają się bąbelki można na racuchy wrzucić owoce i inne cuda (borówki amerykańskie sprawdzają się doskonale).

  3. Usmażone placki układamy w stos na talerzu i podajemy z syropem klonowym, miodem albo syropem owocowym.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *