Pomysł na szybki, łatwy do wykonania i bardzo smaczny obiadek. Na zdjęciu wyglądają trochę kalecznie bo nie miałem mozzarelli w plasterkach i użyłem takiej w wiórkach która porozłaziła się po całej okolicy.
Polędwiczki wieprzowe w szynce serrano
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (400 – 500 g)
- opakowanie szynki serrano (schwarzwaldzkiej etc.)
- mozzarella
- pomidorki koktailowe
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Polędwiczkę myjemy, czyścimy, suszymy i kroimy na plastry o grubości 2,5 – 3 cm. Lekko rozbijamy/rozgniatamy dłonią.Owijamy każdy kawałek plasterkiem szynki (jeżeli plasterki są szerokie to przecinamy je wzdłuż na pół) spinamy wykałaczkami. Solimy i pieprzymy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180* C.
- Na patelni rozgrzewamy „odrobinę” (2 – 3 łyżki) oliwy i smażymy polędwiczki po 2 – 3 minuty z każdej strony.
- Pomidorki kroimy na połówki a mozzarellę w plastry (liczba połówek pomidora i plasterków mozzarelli powinna odpowiadać liczbie kawałków polędwiczki).
- Wykładamy podsmażone polędwiczki na blachę (naczynie do pieczenia) i na każdej polędwiczce układamy plasterek sera. A pomiędzy polędwiczkami układamy pomidorki. Skrapiamy całość oliwą i wkładamy do piekarnika na 15 – 20 minut.
- Po wyjęciu na każdej polędwiczce układamy połówkę pomidora, traktujemy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie sosem balsamicznym. Do tego zwykła sałata z winegretem i fryty i można wcinać.
Comments
Tagi: Pomidorki koktajlowe, Ser, Szybkie, Wieprzowina
Dodaj komentarz