Polędwiczki wieprzowe w szynce serrano

Pomysł na szybki, łatwy do wykonania i bardzo smaczny obiadek. Na zdjęciu wyglądają trochę kalecznie bo nie miałem mozzarelli w plasterkach i użyłem takiej w wiórkach która porozłaziła się po całej okolicy.

Polędwiczki wieprzowe z szynką

Polędwiczki wieprzowe w szynce serrano

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2 – 3
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (400 – 500 g)
  • opakowanie szynki serrano (schwarzwaldzkiej etc.)
  • mozzarella
  • pomidorki koktailowe
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę myjemy, czyścimy, suszymy i kroimy na plastry o grubości 2,5 – 3 cm. Lekko rozbijamy/rozgniatamy dłonią.Owijamy każdy kawałek plasterkiem szynki (jeżeli plasterki są szerokie to przecinamy je wzdłuż na pół) spinamy wykałaczkami. Solimy i pieprzymy.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180* C.
  3. Na patelni rozgrzewamy „odrobinę” (2 – 3 łyżki) oliwy i smażymy polędwiczki po 2 – 3 minuty z każdej strony.
  4. Pomidorki kroimy na połówki a mozzarellę w plastry (liczba połówek pomidora i plasterków mozzarelli powinna odpowiadać liczbie kawałków polędwiczki).
  5. Wykładamy podsmażone polędwiczki na blachę (naczynie do pieczenia) i na każdej polędwiczce układamy plasterek sera. A pomiędzy polędwiczkami układamy pomidorki. Skrapiamy całość oliwą i wkładamy do piekarnika na 15 – 20 minut.
  6. Po wyjęciu na każdej polędwiczce układamy połówkę pomidora, traktujemy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie sosem balsamicznym. Do tego zwykła sałata z winegretem i fryty i można wcinać.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *