Ryba jest dobra na wszystko więc teraz będzie sandacz (przynajmniej tak było na opakowaniu napisane) – tradycyjnie smażony za to w nietypowej panierce i podany w ciekawym towarzystwie.
Sandacz na makaronie z cukinii
Składniki:
- 2 filety z sandacza (po ok. 150 – 200 g)
- 2 średnie cukinie
- garść pomidorków koktajlowych
- 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (suszonych papryczek chili/ostrej papryki)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- szczypta soli morskiej
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- masło klarowane
Przygotowanie:
- Filety z sandacza kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na bok.
- Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw przerabiamy na ładne paseczki (w przypadku młodych cukinii z niewykształconymi nasionkami w całości), nasionka wywalamy. Wkładamy na durszlak, solimy i odstawiamy na 10 – 15 minut. Następnie płuczemy zimną wodą.
- Przyprawy z solą ucieramy w moździerzu.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
- Na jednej patelni rozgrzewamy masło, a na drugiej oliwę.
- Na patelnię z masłem wykładamy obtoczonego w przyprawach sandacza i smażymy na złotobrązowo.
- Na patelnię z oliwą wrzucamy pomidorki, solimy, obsmażamy przez chwilę, podlewamy octem balsamicznym i smażymy jeszcze przez jakiś czas (co najmniej do czasu, aż przestanie pachnieć octem). Dodajemy jeszcze cukinię i smażymy 2 – 3 minuty.
- Wykładamy makaron z cukinii na talerze, a na nich układamy kawałki sandacza.
Comments
Tagi: Cukinia, Pomidorki koktajlowe, Ryby, Szybkie
Dodaj komentarz