Sandacz na makaronie z cukinii

Ryba jest dobra na wszystko więc teraz będzie sandacz (przynajmniej tak było na opakowaniu napisane) – tradycyjnie smażony za to w nietypowej panierce i podany w ciekawym towarzystwie.

Sandacz na makaronie z cukinii

Sandacz na makaronie z cukinii

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 filety z sandacza (po ok. 150 – 200 g)
  • 2 średnie cukinie
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (suszonych papryczek chili/ostrej papryki)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • szczypta soli morskiej
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Filety z sandacza kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na bok.
  2. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw przerabiamy na ładne paseczki (w przypadku młodych cukinii z niewykształconymi nasionkami w całości), nasionka wywalamy. Wkładamy na durszlak, solimy i odstawiamy na 10 – 15 minut. Następnie płuczemy zimną wodą.
  3. Przyprawy z solą ucieramy w moździerzu.
  4. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
  5. Na jednej patelni rozgrzewamy masło, a na drugiej oliwę.
  6. Na patelnię z masłem wykładamy obtoczonego w przyprawach sandacza i smażymy na złotobrązowo.
  7. Na patelnię z oliwą wrzucamy pomidorki, solimy, obsmażamy przez chwilę, podlewamy octem balsamicznym i smażymy jeszcze przez jakiś czas (co najmniej do czasu, aż przestanie pachnieć octem). Dodajemy jeszcze cukinię i smażymy 2 – 3 minuty.
  8. Wykładamy makaron z cukinii na talerze, a na nich układamy kawałki sandacza.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *