Kurczak cytrynowo-kaparowy

Przepis pożyczyłem sobie z książki „Prosto i presto. Włoska kuchnia dla żyjących w biegu” którą swoją drogą bardzo polecam. A samo danie jest smaczne, łatwe i szybkie do przygotowania. Połączenie kurczaka i masła z kwaśnością cytryny i słonością kaparów daje bardzo fajny efekt. A jeżeli dodamy do tego dobre białe wino, jakieś grzanki z białego pieczywa, prostą sałatkę albo usmażone na niedużej ilości oliwy pieczarki to spokojnie może robić za walentynkową kolację.

Kurczak cytrynowo-kaparowy

Kurczak cytrynowo-kaparowy

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 0,5 cytryny
  • 0,5 słoiczka kaparów
  • 1 – 2 łyżki klarowanego masła
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Pierś kurczaka czyścimy z błon i czego tam, myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przyprawiamy solą (umiarkowanie) i białym pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło.
  3. Smażymy kurczaka na maśle na złoty kolor.
  4. Wyciskamy na patelnię sok z cytryny i dodajemy kapary. Smażymy jeszcze 1 – 2 minuty.
  5. Wykładamy kurczaka na talerze, razem z sosikiem który nam się patelni wytworzył. Doprawiam świeżo zmielonym białym pieprzem.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *