Przepis pożyczyłem sobie z książki „Prosto i presto. Włoska kuchnia dla żyjących w biegu” którą swoją drogą bardzo polecam. A samo danie jest smaczne, łatwe i szybkie do przygotowania. Połączenie kurczaka i masła z kwaśnością cytryny i słonością kaparów daje bardzo fajny efekt. A jeżeli dodamy do tego dobre białe wino, jakieś grzanki z białego pieczywa, prostą sałatkę albo usmażone na niedużej ilości oliwy pieczarki to spokojnie może robić za walentynkową kolację.
Kurczak cytrynowo-kaparowy
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 0,5 cytryny
- 0,5 słoiczka kaparów
- 1 – 2 łyżki klarowanego masła
- biały pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka czyścimy z błon i czego tam, myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przyprawiamy solą (umiarkowanie) i białym pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło.
- Smażymy kurczaka na maśle na złoty kolor.
- Wyciskamy na patelnię sok z cytryny i dodajemy kapary. Smażymy jeszcze 1 – 2 minuty.
- Wykładamy kurczaka na talerze, razem z sosikiem który nam się patelni wytworzył. Doprawiam świeżo zmielonym białym pieprzem.
Comments
Tagi: Drób, Kolacja, Kuchnia włoska, Kurczak
Dodaj komentarz