Kotlety ze szpinakiem

Tym razem przepis wyjęty wprost z lajfstajlowego magazynu dostępnego w sklepach w kropki. Jak się okazało bardzo smaczny (mimo tego, że bezmięsny). Podane z prostą sałatką pomidorową  doskonale spełniły rolę kolacji.

Kotlety ze szpinakiem

Kotlety ze szpinakiem

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 3 – 4
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 450 g szpinaku (mrożony w brykietach jest jak najbardziej OK)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 170 g sera typu feta
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 5 łyżek otrąb owsianych
  • 2 jajka
  • olej (albo oliwa z oliwek)

Przygotowanie:

  1. Szpinak podsmażamy na oleju, aż odparuje z niego woda (jeżeli mamy świeży szpinak to musimy najpierw drobno go posiekać). Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  2. Przekładamy szpinaczek do miski, dodajemy płatki owsiane, 2 łyżki otrąb, pokruszony ser, jajka. Doprawiamy i mieszamy.
  3. Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w pozostałych otrębach i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złotobrązowo (lub bardziej brązowo, jak się komu uda ;))
  4. Smacznego.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *