Tym razem przepis wyjęty wprost z lajfstajlowego magazynu dostępnego w sklepach w kropki. Jak się okazało bardzo smaczny (mimo tego, że bezmięsny). Podane z prostą sałatką pomidorową doskonale spełniły rolę kolacji.
Kotlety ze szpinakiem
Składniki:
- 450 g szpinaku (mrożony w brykietach jest jak najbardziej OK)
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 170 g sera typu feta
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 5 łyżek otrąb owsianych
- 2 jajka
- olej (albo oliwa z oliwek)
Przygotowanie:
- Szpinak podsmażamy na oleju, aż odparuje z niego woda (jeżeli mamy świeży szpinak to musimy najpierw drobno go posiekać). Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Przekładamy szpinaczek do miski, dodajemy płatki owsiane, 2 łyżki otrąb, pokruszony ser, jajka. Doprawiamy i mieszamy.
- Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w pozostałych otrębach i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złotobrązowo (lub bardziej brązowo, jak się komu uda ;))
- Smacznego.
Dodaj komentarz