Pomysł na szybki obiad/kolację po powrocie z pracy – rano albo wieczorem dzień wcześniej mięsko marynujemy i po powrocie w 15 minut mamy gotowy posiłek. Uwaga – składniki są podane kompletnie na oko bo do marynaty po prostu chlustałem co mi wpadło w ręce. Marynaty trzeba po prostu spróbować i tyle. Oprócz składników wymienionych na liście dodałem jeszcze słodką wędzoną paprykę ale nie był to najszczęśliwszy pomysł (za dużo dymnego smaku).
Kurczak z grilla glazurowany
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (lub filety z udek)
- 2 – 3 łyżki syropu klonowego
- 1 – 2 łyżki sosu sojowego
- kilka kropel tabasco
- 3 – 4 łyżki oliwa
- łyżeczka chili lub ostrej papryki
- sól (jeżeli potrzeba)
Przygotowanie:
- Składniki marynaty mieszamy, próbujemy, doprawiamy.
- Piersi myjemy, czyścimy, osuszamy. Wciepujemy do marynaty i obtaczamy dokładnie. Możemy odstawić do lodówki na kilka – kilkanaście godzin ale w razie potrzeby już po jakichś 30 minutach można przejść do punktu 3.
- Wrzucamy piersi na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy aż będą OK.
- Podajemy (Pieczarki smażone na oliwie i najprostsza sałata pasują doskonale).
Dodaj komentarz