Kurczak z grilla glazurowany

Pomysł na szybki obiad/kolację po powrocie z pracy – rano albo wieczorem dzień wcześniej mięsko marynujemy i po powrocie w 15 minut mamy gotowy posiłek. Uwaga – składniki są podane kompletnie na oko bo do marynaty po prostu chlustałem co mi wpadło w ręce. Marynaty trzeba po prostu spróbować i tyle. Oprócz składników wymienionych na liście dodałem jeszcze słodką wędzoną paprykę ale nie był to najszczęśliwszy pomysł (za dużo dymnego smaku).

Kurczak z grilla glazurowany

Kurczak z grilla glazurowany

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (lub filety z udek)
  • 2 – 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 – 2 łyżki sosu sojowego
  • kilka kropel tabasco
  • 3 – 4 łyżki oliwa
  • łyżeczka chili lub ostrej papryki
  • sól (jeżeli potrzeba)

Przygotowanie:

  1. Składniki marynaty mieszamy, próbujemy, doprawiamy.
  2. Piersi myjemy, czyścimy, osuszamy. Wciepujemy do marynaty i obtaczamy dokładnie. Możemy odstawić do lodówki na kilka – kilkanaście godzin ale w razie potrzeby już po jakichś 30 minutach można przejść do punktu 3.
  3. Wrzucamy piersi na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy aż będą OK.
  4. Podajemy (Pieczarki smażone na oliwie i najprostsza sałata pasują doskonale).

Published on by

Comments

comments

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *