Bardzo prosta i smaczna sałatka. W sam raz na lekką kolację. A i przepraszam za brak mięsa 😉
Sałata z pieczarkami
Składniki:
- 2 duże garści mieszanych sałat
- 3 – 4 duże pieczarki (albo odpowiednia ilość mniejszych)
- 1 średni pomidor
- 1 mała cebula (dymka, szczypiorek)
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pieczarki aż do uzyskanie przez nie złotobrązowego koloru. Solimy mniej więcej w połowie smażenia. Tuż przed zdjęciem pieczarek z patelni solidnie je pieprzymy. (Ważne jest by pieczarki się smażyły a nie dusiły).
- Sałatę (po umyciu, wysuszeniu i porwaniu) układamy na talerzach.
- Cebulę kroimy w cieniutkie półplasterki, pomidory w 16-tki (albo jak tam komu wyjdzie, ale też w miarę cienko). Układamy na sałacie.
- Skrapiamy sałatę oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Wykładamy na sałatę usmażone pieczarki i gotowe.
Dodaj komentarz