Sałata z pieczarkami

Bardzo prosta i smaczna sałatka. W sam raz na lekką kolację. A i przepraszam za brak mięsa 😉

Sałata z pieczarkami

Sałata z pieczarkami

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 duże garści mieszanych sałat
  • 3 – 4 duże pieczarki (albo odpowiednia ilość mniejszych)
  • 1 średni pomidor
  • 1 mała cebula (dymka, szczypiorek)
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pieczarki aż do uzyskanie przez nie złotobrązowego koloru. Solimy mniej więcej w połowie smażenia. Tuż przed zdjęciem pieczarek z patelni solidnie je pieprzymy. (Ważne jest by pieczarki się smażyły a nie dusiły).
  2. Sałatę (po umyciu, wysuszeniu i porwaniu) układamy na talerzach.
  3. Cebulę kroimy w cieniutkie półplasterki, pomidory w 16-tki (albo jak tam komu wyjdzie, ale też w miarę cienko). Układamy na sałacie.
  4. Skrapiamy sałatę oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Wykładamy na sałatę usmażone pieczarki i gotowe.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *