Cheddar kupiony jakiś czas temu w przypływie zakupowego szaleństwa przygotowywał się do wyjścia z lodówki, więc nadszedł czas by go wykorzystać do czegoś.
Zapiekanka makaronowa z cheddarem
Składniki:
- 200 g makaronu (rurki, świderki, kokardki czy co tam)
- 200 g sera cheddar
- 50 g parmezanu (Grana Padano lub czegoś w tym stylu)
- 100 ml śmietanki 18%
- 1 średnia cebula
- 3 duże pieczarki
- 1 ostra czerwona papryczka
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatałowa
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości wody.
- Cebulę kroimy w plasterki i szklimy na niewielkiej ilości masła.
- Pieczarki kroimy na plasterki i przesmażamy na maśle.
- Papryczkę kroimy drobno.
- Ścieramy sery na tarce, dodajemy śmietankę, natkę pietruszki i papryczkę, mieszamy, przyprawiamy gałką, solą i pieprzem.
- Wkładamy wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego, mieszamy, układamy na wierzchu „trochę” masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 – 40 minut.
- Zajadamy.
Comments
Tagi: Cebula, Cheddar, Makarony, Ser, Zapiekanki
Dodaj komentarz