Zapiekanka makaronowa z cheddarem

Cheddar kupiony jakiś czas temu w przypływie zakupowego szaleństwa przygotowywał się do wyjścia z lodówki, więc nadszedł czas by go wykorzystać do czegoś.

Zapiekanka z makaronem i cheddarem

Zapiekanka makaronowa z cheddarem

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g makaronu (rurki, świderki, kokardki czy co tam)
  • 200 g sera cheddar
  • 50 g parmezanu (Grana Padano lub czegoś w tym stylu)
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 1 średnia cebula
  • 3 duże pieczarki
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatałowa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości wody.
  2. Cebulę kroimy w plasterki i szklimy na niewielkiej ilości masła.
  3. Pieczarki kroimy na plasterki i przesmażamy na maśle.
  4. Papryczkę kroimy drobno.
  5. Ścieramy sery na tarce, dodajemy śmietankę, natkę pietruszki i papryczkę, mieszamy, przyprawiamy gałką, solą i pieprzem.
  6. Wkładamy wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego, mieszamy, układamy na wierzchu „trochę” masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 – 40 minut.
  7. Zajadamy.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *