Następny pomysł na wykorzystanie szpinaku. Tym razem pomysł podwędziłem z programu „Domowy kucharz”. Sałatka która w efekcie wychodzi jest naprawdę warta zachodu.
Zapiekane pomidory ze szpinakiem
Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku (150 g)
- 3 średnie pomidory
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- morska sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory kroimy w ćwiartki, cebulę w piórka lub półtalarki, czosnek w plasterki, wrzucamy to wszystko do żaroodpornego naczynia, dolewamy solidną ilość oliwy, solimy i pieprzymy i mieszamy.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 190° C na 45 minut.
- W tym czasie myjemy i suszymy szpinak.
- Dodajemy upieczone pomidory i całą resztę towarzystwa (razem z całym soczkiem) do szpinaku, mieszamy i podajemy.
Dodaj komentarz