Zapiekane pomidory ze szpinakiem

Następny pomysł na wykorzystanie szpinaku. Tym razem pomysł podwędziłem z programu „Domowy kucharz”. Sałatka która w efekcie wychodzi jest naprawdę warta zachodu.

Zapiekane pomidory ze szpinakiem

Zapiekane pomidory ze szpinakiem

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 opakowanie szpinaku (150 g)
  • 3 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • morska sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidory kroimy w ćwiartki, cebulę w piórka lub półtalarki, czosnek w plasterki, wrzucamy to wszystko do żaroodpornego naczynia, dolewamy solidną ilość oliwy, solimy i pieprzymy i mieszamy.
  2. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 190° C na 45 minut.
  3. W tym czasie myjemy i suszymy szpinak.
  4. Dodajemy upieczone pomidory i całą resztę towarzystwa (razem z całym soczkiem) do szpinaku, mieszamy i podajemy.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *