Sałatka ze szpinaku z paluszkami krabowymi

Mówiłem, że się wezmę? Mówiłem. Teraz pomysł na lekką kolację, z wykorzystaniem młodego szpinaku z wiadomego sklepu w kropki, jest to moja modyfikacji sałatki z bloga Moja Kuchnia Malutka i reszta domu. Porcje wychodzą całkiem duże więc na upartego da się zrobić 3 nawet.

Sałatka ze szpinakiem z paluszkami krabowymi

Sałatka ze szpinaku z paluszkami krabowymi

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • opakowanie młodego szpinaku (150 g)
  • 1 średni pomidor
  • 2 małe cebule szalotki
  • 6 – 8 rzodkiewek
  • 6 paluszków krabowych
  • 1 limonka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • nasiona kolendry

Przygotowanie:

  1. Szpinak myjemy, suszymy i wykładamy na talerze.
  2. Cebulę i pomidora kroimy w cienkie półplasterki a rzodkiewkę i paluszki w plasterki.
  3. Wyciskamy sok z limonki (jeżeli jest soczysta to z połowy) do szklanki, dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Mieszając dolewamy oliwę aż uzyskamy ładny sosik. Polewamy sosem szpinak.
  4. Układamy na szpinaku cebulę, pomidora, rzodkiewki i paluszki krabowe.
  5. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i rozgniecionymi ziarnami kolendry. Polewamy odrobiną oliwy.
  6. Zajadamy.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *