Mówiłem, że się wezmę? Mówiłem. Teraz pomysł na lekką kolację, z wykorzystaniem młodego szpinaku z wiadomego sklepu w kropki, jest to moja modyfikacji sałatki z bloga Moja Kuchnia Malutka i reszta domu. Porcje wychodzą całkiem duże więc na upartego da się zrobić 3 nawet.
Sałatka ze szpinaku z paluszkami krabowymi
Składniki:
- opakowanie młodego szpinaku (150 g)
- 1 średni pomidor
- 2 małe cebule szalotki
- 6 – 8 rzodkiewek
- 6 paluszków krabowych
- 1 limonka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- nasiona kolendry
Przygotowanie:
- Szpinak myjemy, suszymy i wykładamy na talerze.
- Cebulę i pomidora kroimy w cienkie półplasterki a rzodkiewkę i paluszki w plasterki.
- Wyciskamy sok z limonki (jeżeli jest soczysta to z połowy) do szklanki, dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Mieszając dolewamy oliwę aż uzyskamy ładny sosik. Polewamy sosem szpinak.
- Układamy na szpinaku cebulę, pomidora, rzodkiewki i paluszki krabowe.
- Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i rozgniecionymi ziarnami kolendry. Polewamy odrobiną oliwy.
- Zajadamy.
Comments
Tagi: Paluszki krabowe, Sałatka, Szpinak
Dodaj komentarz