Pierś kaczki w sosie miętowo-pikantnym

Kaczuszki pojawiły się w moich ulubionych sklepach, więc pomyślałem sobie o przepisie Jamiego na kaczkę która ma wszystko – jest dietetyczna (no jak na kaczkę), ma chrupiącą skórkę i zostaje z niej dużo tłuszczyku do pieczenia ziemniaczków, a do tego jest bardzo smaczna.

Pierś kaczki w sosie miętowo-pikantnym

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 piersi kaczki ze skórą;
  • przyprawa 5 smaków;
  • pół łyżeczki tymianku;
  • chili w proszku;
  • garść mięty;
  • jedna czerwona ostra papryczka (zielone i żółte się nie nadają);
  • pół cytryny;
  • łyżeczka miodu;
  • sól;
  • oliwa z oliwek;

Przygotowanie:

  1. Nacinam skórę kaczki w kratkę o boku ok. 1,5 cm.
  2. Obsypujemy piersi przyprawą 5 smaków (obficie), chili, tymiankiem, solimy, polewamy odrobiną oliwy (jak ktoś się zastanawia co to jest odrobina oliwy to polecam obejrzenie dowolnego programu Jamiego Oliviera ;)), przyklepujemy i odstawiamy na chwilę lub dwie (w zależności od tego ile mamy czasu).
  3. Rozgrzewamy suchą patelnię na średnim ogniu, układamy piersi skórą do dołu i smażymy ok. 8 min, następnie przewracamy i smażymy następne 7 – 8 min. Tak usmażone piersi są już całkiem usmażone a ciągle soczyste i ślicznie różowe w środku. No ale jak ktoś lubi wysmażone na wiór to może sobie potrzymać je na patelni dłużej.
  4. W czasie gdy kaczuszka się smaży siekamy drobno miętę i papryczkę (z papryczki uprzednio wyjmujemy nasionka), mieszamy na półmisku na którym będziemy podawać kaczkę z sokiem z połowy cytryny, miodem i oliwą z oliwek.
  5. Usmażoną kaczuszkę zdejmujemy z patelni, kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry przekładamy na półmisek z sosem i obtaczamy w sosiku.
  6. Podajemy z sałatą z sosem winegret i z dobrym czerwonym winkiem i wcinamy.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *