Kaczuszki pojawiły się w moich ulubionych sklepach, więc pomyślałem sobie o przepisie Jamiego na kaczkę która ma wszystko – jest dietetyczna (no jak na kaczkę), ma chrupiącą skórkę i zostaje z niej dużo tłuszczyku do pieczenia ziemniaczków, a do tego jest bardzo smaczna.
Pierś kaczki w sosie miętowo-pikantnym
Składniki:
- 2 piersi kaczki ze skórą;
- przyprawa 5 smaków;
- pół łyżeczki tymianku;
- chili w proszku;
- garść mięty;
- jedna czerwona ostra papryczka (zielone i żółte się nie nadają);
- pół cytryny;
- łyżeczka miodu;
- sól;
- oliwa z oliwek;
Przygotowanie:
- Nacinam skórę kaczki w kratkę o boku ok. 1,5 cm.
- Obsypujemy piersi przyprawą 5 smaków (obficie), chili, tymiankiem, solimy, polewamy odrobiną oliwy (jak ktoś się zastanawia co to jest odrobina oliwy to polecam obejrzenie dowolnego programu Jamiego Oliviera ;)), przyklepujemy i odstawiamy na chwilę lub dwie (w zależności od tego ile mamy czasu).
- Rozgrzewamy suchą patelnię na średnim ogniu, układamy piersi skórą do dołu i smażymy ok. 8 min, następnie przewracamy i smażymy następne 7 – 8 min. Tak usmażone piersi są już całkiem usmażone a ciągle soczyste i ślicznie różowe w środku. No ale jak ktoś lubi wysmażone na wiór to może sobie potrzymać je na patelni dłużej.
- W czasie gdy kaczuszka się smaży siekamy drobno miętę i papryczkę (z papryczki uprzednio wyjmujemy nasionka), mieszamy na półmisku na którym będziemy podawać kaczkę z sokiem z połowy cytryny, miodem i oliwą z oliwek.
- Usmażoną kaczuszkę zdejmujemy z patelni, kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry przekładamy na półmisek z sosem i obtaczamy w sosiku.
- Podajemy z sałatą z sosem winegret i z dobrym czerwonym winkiem i wcinamy.
Comments
Tagi: Drób, Jamie Olivier, Kaczka, Szybkie
Dodaj komentarz