Przepis jest zlajtowaną wersją przepisu tygodnia z Biedry. No bo jesteśmy na diecie. Wychodzi to całkiem, całkiem z tym, że w związku z tym, że pomidorki mają od cholery soku (co oznacza również, że jak ktoś nie przepada za winem to może je spokojnie pominąć) to rybka smakuje bardziej jak gotowana na parze niż pieczona. Czyli dietetycznie jak cholera 😉
Dorada pieczona w pomidorach
Składniki:
- 2 świeże Dorady,
- 500 g pomidorków koktajlowych,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cytryna,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 1 brokuł,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Oczyszczone ryby skrop z zewnątrz i od wewnątrz sokiem z cytryny. Następnie natrzyj dokładnie dorady solą i pieprzem, po czym włóż do ich środka natkę pietruszki i pocięty w plasterki czosnek. Odstaw w chłodne miejsce.
- W tym czasie poprzecinaj pomidorki na połówki.
- Ułóż ryby w żaroodpornym naczyniu i obłóż pociętymi pomidorkami, a następnie ziemniakami. Całość przypraw solą, pieprzem i skrop oliwą. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 30 minut. Po 15 minutach podlej winem.
Comments
Tagi: Brokuł, Dorada, Pomidorki koktajlowe, Ryby
Dodaj komentarz