Grillowany łosoś z chrupiącą skórką i sosem jogurtowym

Następna wariacja na temat pomysłów mistrza Jamiego 😉 łosoś z grilla wogóle smacznym jest a jak jeszcze można sobie pochrupać skórkę…. Ciamk, mlask, chrup, mniam. Na dodatek przyrządzenie jest łatwe jak zagotowanie wody na herbatę i równie szybkie 😉

Grillowany łosoś z chrupiącą skórką i sosem jogurtowym

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 filety łososia ze skórą (albo jeden duży)
  • cytryna
  • sól i pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek
  • SOS
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego (albo naturalnego)
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • kilka liści mięty
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Łososia myjemy i suszymy, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy (szczególnie solidnie solimy stronę ze skórą). Odstawiamy na kilka minut.
  2. Przygotowujemy sos – mieszamy jogurt z drobno posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem i drobno posiekanymi listkami mięty. Solimy i pieprzymy. Dolewamy trochę oliwy.
  3. Grillujemy łososia na średnio gorącym grillu (gdzieś tak na boczku) albo na średnio rozgrzanej patelni grillowej – jeżeli nie przeszkadza nam lekko różowe mięsko w środku to najpierw ok. 6 minut na stronie ze skórą, a potem odwracamy delikatnie za pomocą łopatki/noża czy czym nam tam wygodnie zdejmujemy skórę (powinna bez problemów odchodzić) i kładziemy obok stroną z tłuszczykiem do dołu. Grillujemy jeszcze jakieś 4 minuty. Jeżeli chcemy żeby rybka była bardziej upieczona to dodajemy jakieś 2 minuty z każdej strony.
  4. Zdejmujemy rybkę i skórkę z grilla, dokładamy sosik, jakąś sałatę i (jeżeli nie jesteśmy akurat na diecie) ugrillowaną ciabattę albo bagietkę.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *