Ratatuja

Jako, że ta cała ratatuja składa się z warzyw dołożyłem grillowaną karkóweczkę dzięki czemu człowiek (czyli ja) nie ma poczucia niedosytu po wstaniu od stołu 😉 Składniki podane są na 4 porcje ale bardzo ładnie dzielą się na 2.

Ratatuja

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule posiekane
  • 1 główka czosnku, ząbki obrane i posiekane
  • 5 pomidorów, bez skóry, pokrojonych (lub pomidory z puszki)
  • 1 bakłażan, pokrojony na plastry, osolony, opłukany i osuszony po pół godzinie, pokrojony w kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona (albo pół zielonej i pół żółtej, lub inna kombinacja)
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej średni rondel lub patelnię z grubym dnem na dużym ogniu. Dodaj oliwę i cebulę.
  2. Gdy cebula się zezłoci dodaj czosnek, i podsmaż mieszając aż się trochę zrumieni (trzeba bardzo uważać, żeby się nie zwęglił bo wtedy robi się gorzki).
  3. Dodaj pomidory, bakłażana, paprykę, cukinię i oregano. Dopraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem aż warzywa zmiękną (ok. 20 minut).
  4. Podaj z kawałkiem ulubionego mięska, świeżą bagietką (albo i bez) i kieliszkiem dobrego wytrawnego czerwonego wina (koniecznie ;)) i napisz jak smakowało.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *