Jako, że ta cała ratatuja składa się z warzyw dołożyłem grillowaną karkóweczkę dzięki czemu człowiek (czyli ja) nie ma poczucia niedosytu po wstaniu od stołu 😉 Składniki podane są na 4 porcje ale bardzo ładnie dzielą się na 2.
Ratatuja
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule posiekane
- 1 główka czosnku, ząbki obrane i posiekane
- 5 pomidorów, bez skóry, pokrojonych (lub pomidory z puszki)
- 1 bakłażan, pokrojony na plastry, osolony, opłukany i osuszony po pół godzinie, pokrojony w kostkę
- 1 zielona papryka, pokrojona (albo pół zielonej i pół żółtej, lub inna kombinacja)
- 1 cukinia pokrojona w kostkę
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej średni rondel lub patelnię z grubym dnem na dużym ogniu. Dodaj oliwę i cebulę.
- Gdy cebula się zezłoci dodaj czosnek, i podsmaż mieszając aż się trochę zrumieni (trzeba bardzo uważać, żeby się nie zwęglił bo wtedy robi się gorzki).
- Dodaj pomidory, bakłażana, paprykę, cukinię i oregano. Dopraw solą i pieprzem, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem aż warzywa zmiękną (ok. 20 minut).
- Podaj z kawałkiem ulubionego mięska, świeżą bagietką (albo i bez) i kieliszkiem dobrego wytrawnego czerwonego wina (koniecznie ;)) i napisz jak smakowało.
Comments
Tagi: Bakłażan, Cebula, Cukinia, Grill, Karkówka, Kuchnia francuska, Pomidory, Wieprzowina
Dodaj komentarz