Pomysł na bardzo szybką, smaczną i dietetyczną oczywiście kolację.
Grillowany kurczak w szałwii, cytrynie i papryczce chilli
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- garść liści szałwii
- 1 cytryna
- 1 papryczka chilli
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Przygotowujemy marynatę – do miseczki dodajemy drobno posiekane liście szałwii, posiekaną papryczkę chilli i skórkę otartą z cytryny, sól, pieprz i tyle oliwy żeby po wymieszaniu powstała stosunkowo rzadka pasta.
- Piersi kurczaka lekko myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy (tak żeby miały ok. 1,5 – 2 cm grubości), smarujemy marynatą.
- Układamy piersi na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej oliwą i smażymy z jednej i drugiej strony aż nabiorą złotobrązowego koloru z ładnymi paseczkami.
- Zdejmujemy kurczaka z patelni i odstawiamy na chwilę przykrytego np. aluminiową folią żeby sobie odpoczął. W tym samym czasie dodajemy do soczków na patelni trochę soku cytrynowego żeby zrobić sobie sosik.
- Podajemy kurczaka polanego sosikiem, z zieloną sałatą a chudsi mogą sobie do tego ugrillować grzaneczki z ciabatty na przykład.
Dodaj komentarz