Grillowany kurczak w szałwii, cytrynie i papryczce chilli

Pomysł na bardzo szybką, smaczną i dietetyczną oczywiście kolację.

Grillowany kurczak w szałwii, cytrynie i papryczce chilli

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • garść liści szałwii
  • 1 cytryna
  • 1 papryczka chilli
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy marynatę – do miseczki dodajemy drobno posiekane liście szałwii, posiekaną papryczkę chilli i skórkę otartą z cytryny, sól, pieprz i tyle oliwy żeby po wymieszaniu powstała stosunkowo rzadka pasta.
  2. Piersi kurczaka lekko myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy (tak żeby miały ok. 1,5 – 2 cm grubości), smarujemy marynatą.
  3. Układamy piersi na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej oliwą i smażymy z jednej i drugiej strony aż nabiorą złotobrązowego koloru z ładnymi paseczkami.
  4. Zdejmujemy kurczaka z patelni i odstawiamy na chwilę przykrytego np. aluminiową folią żeby sobie odpoczął. W tym samym czasie dodajemy do soczków na patelni trochę soku cytrynowego żeby zrobić sobie sosik.
  5. Podajemy kurczaka polanego sosikiem, z zieloną sałatą a chudsi mogą sobie do tego ugrillować grzaneczki z ciabatty na przykład.

Published on by

Comments

comments

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *