Sałatka jak najbardziej dietetyczna, ale mimo tego całkiem smaczna. Nawet moja szanowna nie lubiąca oliwy siostra zajadała ze smakiem (przynajmniej udawała, że ze smakiem ;))
Sałatka z brokuła, kurczaka i porów.
Składniki:
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- duża pierś z kurczaka (smażona, pieczona, wędzona)
- 2 pory (białe cześci)
- 6 łyżek oliwy ekstra vergine
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu z białego wina
- świeże lub suszone zioła (oregano, tymianek, rozmaryn co kto lubi)
- pieprz i sól
Przygotowanie:
- Brokuła dzielimy na różyczki, i gotujemy ok. 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie z odrobiną cukru, aż nabiorą zieloniutkiego koloru.
- Pierś kurzęcą kroimy w kostkę.
- Pora myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
- Z oliwy, soku z cytryny lub octu, drobno posiekanych ziół, soli i pieprzu robimy sosik.
- Różyczki dzielimy na mniejsze kawałki, łodyżki kroimy na plasterki.
- Mieszamy brokuła, kurczaka, pora i sos mieszamy i odstawiamy na kilka – kilkanaście minut żeby się przegryzło.
- Jak ktoś nie jest szczególnie restrykcyjny w sprawie diety, to może sałatkę posypać nasionkami słonecznika, grzankami itp.
Dodaj komentarz