Szaszłyki wieprzowe z grzybami

Bardzo smaczne szaszłyczki wychodzą. Połączenie choinki z miodem robi polędwiczce bardzo dobrze. Przepis jest autorstwa miszcza Jamiego Oliviera.

Szaszłyki wieprzowe z grzybami

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 16 małych grzybów (w moim przypadku były to pieczarki, ale jak ktoś znajdzie w lesie jakieś ładne kolorowe…)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • mały pęczek świeżego rozmarynu
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka mielonego kminu (kuminu, kminu rzymskiego)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie szaszłyków:
  2. Postaw patelnię do grillowania na dużym ogniu na 5 minut, aby dobrze się rozgrzała. Jeżeli używasz drewnianych szpikulców, przytnij je tak, aby mieściły się na patelni, i zanurz w wodzie na co najmniej 30 minut, aby się później nie spaliły. Pokrój mięso na około 2 centymetrowe kawałki. Oczyść grzybki i odetnij nóżki. W zależności od wielkości grzybków zostaw je w całości albo pokrój na kawałki tej samej wielkości co mięso. Obierz i przekrój na pół cebulę, a następnie pokrój ją na ćwiartki. Zerwij z łodyżek listki rozmarynu. Zetrzyj skórkę z jednej z cytryn i drobno posiekaj z rozmarynem. Wymieszaj z kminem oraz ze sporą szczyptą soli i pieprzu, a następnie rozsyp na czystym blacie (ja obtaczałem w dużej misce, bo po obtaczaniu na blacie kuchnię trzeba by było remontować, ale jak ktoś jest sprawny i sprytny…). Skrop mięso, grzyby i cebulę oliwą, a następnie obtocz je w rozmarynie, skórce cytrynowej i kminie. Nabijaj na szpikulec kolejno kawałki mięsa, cebulę i grzybki aż wykorzystasz wszystkie składniki. Nie ścieśniaj zbytnio poszczególnych składników – dzięki niewielkim odstępom do środka dostanie się para i ciepło, a wszystkie składniki dokładnie się usmażą. Skrop szaszłyki oliwą oraz dopraw dobrze solą i pieprzem.
  3. Pieczenie szaszłyków:
  4. Połóż szaszłyki na gorącej patelni do grillowania i delikatnie je przyciśnij. Grilluj ok. 8 minut, obracając co 2 minuty, aż szaszłyki usmażą się z wszystkich czterech stron, a składniki będą złociste i pojawią się na nich delikatne przypieczone paseczki. Natnij mięso ostrym nożem, aby sprawdzić, czy jest gotowe. Jeśli wciąż jest nieco różowe, grilluj nadal kilka minut. Kiedy polędwica będzie gotowa, skrop szaszłyki odrobiną oliwy, posyp solą, wyciśnij na nie sporo soku z cytryny i polej odrobiną miodu. Grilluj szaszłyki pół minuty, wciąż je obracając.
  5. Podawanie szaszłyków:
  6. Połóż szaszłyki na półmisek i skrop smakowitymi sosami z patelni. Podawaj z cząstkami cytryny oraz dowolnymi dodatkami: dipami, salsami, kwaśną śmietaną lub ryżem. Z sałatą i świeżo upieczonym chlebem smakują też doskonale.

Published on by

Comments

comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *