Dawno nic nie pisałem (z lenistwa oczywiście) ale teraz to się zmieni (tiaaaa…). Dzisiaj przepis dla osób które tak jak ja dały się ponieść entuzjazmowi w sklepie dla biednych ludzi i kupiły sobie Gorgonzolę, tej się kończy data przydatności a na wykorzystanie pomysłu brak. W oryginalnym przepisie na Kuchni plus były jakieś beszamele i inne cuda, ale uprościłem przepis bo skomplikowany bym przypalił albo co. Wygląda to tak sobie ale smakuje super.
Makaron z serem i porami
Składniki:
- 250 g makaronu penne (takie rurki ukośnie cięte)
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 pory pokrojone na cienkie plasterki (średnio cienkie też były OK)
- 200 g sera Gorgonzola Dolce (czyli jedno opakowanie w wiadomym sklepie) pokruszonego
- 60 g żółtego sera (Radamer w moim przypadku) startego na tarce o grubych oczkach
- 100 ml śmietanki 18%
- 1 łyżka stołowa posiekanego tymianku
- 1 łyżka stołowa posiekanego oregano
- 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatałowej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 190*C (grzanie z dołu i z góry)
- W dużym garnku osolonego wrzątku ugotować makaron al dente, odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka.
- Na patelni roztopić 2 łyżki stołowe masła, dodać oliwę i udusić pory do miękkości. (Równocześnie z gotowaniem makaronu).
- Do garnka z odcedzonym makaronem dołożyć uduszone pory (z masełkiem i oliwą), dodać sery, zioła, gałkę jak jej tam i śmietankę, wycisnąć ząbek czosnku, wymieszać i doprawić solą (ostrożnie) i pieprzem.
- Wysmarować naczynie do zapiekania masłem, wyłożyć makaron z dodatkami (na wierzch można dorzucić trochę masła, miłego tłuszczyku nigdy za wiele).
- Zapiekać około 30 minut bez przykrycia. Wyjąć z piekarnika, odstawić na jakieś 10 minut przed podaniem.
Comments
Tagi: Makarony, Ser, Zapiekanki
Dodaj komentarz