Makaron z serem i porami

Dawno nic nie pisałem (z lenistwa oczywiście) ale teraz to się zmieni (tiaaaa…). Dzisiaj przepis dla osób które tak jak ja dały się ponieść entuzjazmowi w sklepie dla biednych ludzi i kupiły sobie Gorgonzolę, tej się kończy data przydatności a na wykorzystanie pomysłu brak. W oryginalnym przepisie na Kuchni plus były jakieś beszamele i inne cuda, ale uprościłem przepis bo skomplikowany bym przypalił albo co. Wygląda to tak sobie ale smakuje super.

Makaron z serem i porami

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g makaronu penne (takie rurki ukośnie cięte)
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 pory pokrojone na cienkie plasterki (średnio cienkie też były OK)
  • 200 g sera Gorgonzola Dolce (czyli jedno opakowanie w wiadomym sklepie) pokruszonego
  • 60 g żółtego sera (Radamer w moim przypadku) startego na tarce o grubych oczkach
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka stołowa posiekanego tymianku
  • 1 łyżka stołowa posiekanego oregano
  • 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatałowej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 190*C (grzanie z dołu i z góry)
  2. W dużym garnku osolonego wrzątku ugotować makaron al dente, odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka.
  3. Na patelni roztopić 2 łyżki stołowe masła, dodać oliwę i udusić pory do miękkości. (Równocześnie z gotowaniem makaronu).
  4. Do garnka z odcedzonym makaronem dołożyć uduszone pory (z masełkiem i oliwą), dodać sery, zioła, gałkę jak jej tam i śmietankę, wycisnąć ząbek czosnku,  wymieszać i doprawić solą (ostrożnie) i pieprzem.
  5. Wysmarować naczynie do zapiekania masłem, wyłożyć makaron z dodatkami (na wierzch można dorzucić trochę masła, miłego tłuszczyku nigdy za wiele).
  6. Zapiekać około 30 minut bez przykrycia. Wyjąć z piekarnika, odstawić na jakieś 10 minut przed podaniem.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *