Przepis który ściągnąłem sobie od Okrasy i przerobiłem na wersję dla leniwych melepetów (czyli dla mnie). Bardzo smaczne wykorzystanie schabu, jak się okazuje nie trzeba go koniecznie rozklepywać na papier i smażyć w panierce.
Marynowany schab z grillowaną cukinią i mozzarellą
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść tymianku
- 125 g mozzarelli
- 850 g pomidorów (sparzonych i obranych ze skórek, pokrojonych w plastry)
- 240 g cukinii
- 80 ml oliwy
- 120 g suszonych pomidorów
- 1 cytryna
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Marynata do schabu – Mieszamy drobno posiekany tymianek i drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy oliwę (ok. 3 łyżek – 45 ml). Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
- Cukinię kroimy w plastry o szerokości 1 cm (po skosie), doprawiamy odrobiną pieprzu i małą ilością (ok. 1 łyżka) marynaty do mięsa. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 5 – 10 minut.
- Każdy kawałek schabu rozkładamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy na cienkie plastry. Odkrywamy folię, nacieramy z obu stron schab marynatą i ponownie zawijamy w folię spożywczą (każdy plaster osobno), a następnie wkładamy tak przygotowane mięso na kilkanaście minut do lodówki.
- 6 pomidorów suszonych i ser mozzarella kroimy w cienkie paski i odstawiamy na bok. Na patelni grillowej smażymy cukinię z obu stron, aż skórka stanie się intensywnie zielona, solimy pod koniec smażenia.
- Sparzone, zahartowane, obrane pomidory kroimy w plastry szerokości 1 cm. Plastry pomidora i cukinii układamy na przemian na talerzu, polewając małą ilością sosu z suszonych pomidorów.
- Mięso obsmażamy z obu stron krótko na patelni grillowej, aż się zarumieni, solimy, nakładamy pokrojone w paski suszone pomidory i mozzarellę i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku aż ser się rozpuści (można też przykryć grill jakąś pokrywką, bo mozzarella dosyć łatwo się rozpuszcza). Nakładamy na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy odrobinę tymianku do dekoracji.
- Sos – pozostałe suszone pomidory miksujemy wraz z zalewą. Dodajemy niewielką ilość skórki i soku sparzonej cytryny i dokładamy do pomidorów razem ze świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dolewamy trochę oliwy (ok. 2 łyżki – ok. 30 ml), wrzucamy kilka gałązek tymianku i dalej miksujemy na gładką masę.
Comments
Tagi: Cukinia, Grill, Ser, Wieprzowina
Dodaj komentarz