Marynowany schab z grillowaną cukinią i mozzarellą

Przepis który ściągnąłem sobie od Okrasy i przerobiłem na wersję dla leniwych melepetów (czyli dla mnie). Bardzo smaczne wykorzystanie schabu, jak się okazuje nie trzeba go koniecznie rozklepywać na papier i smażyć w panierce.

Marynowany schab z grillowaną cukinią i mozzarellą

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść tymianku
  • 125 g mozzarelli
  • 850 g pomidorów (sparzonych i obranych ze skórek, pokrojonych w plastry)
  • 240 g cukinii
  • 80 ml oliwy
  • 120 g suszonych pomidorów
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marynata do schabu – Mieszamy drobno posiekany tymianek i drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy oliwę (ok. 3 łyżek – 45 ml). Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
  2. Cukinię kroimy w plastry o szerokości 1 cm (po skosie), doprawiamy odrobiną pieprzu i małą ilością (ok. 1 łyżka) marynaty do mięsa. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 5 – 10 minut.
  3. Każdy kawałek schabu rozkładamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy na cienkie plastry. Odkrywamy folię, nacieramy z obu stron schab marynatą i ponownie zawijamy w folię spożywczą (każdy plaster osobno), a następnie wkładamy tak przygotowane mięso na kilkanaście minut do lodówki.
  4. 6 pomidorów suszonych i ser mozzarella kroimy w cienkie paski i odstawiamy na bok.  Na patelni grillowej smażymy cukinię z obu stron, aż skórka stanie się intensywnie zielona, solimy pod koniec smażenia.
  5. Sparzone, zahartowane, obrane pomidory kroimy w plastry szerokości 1 cm. Plastry pomidora i cukinii układamy na przemian na talerzu, polewając małą ilością sosu z suszonych pomidorów.
  6. Mięso obsmażamy z obu stron krótko na patelni grillowej, aż się zarumieni, solimy, nakładamy pokrojone w paski suszone pomidory i mozzarellę i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku aż ser się rozpuści (można też przykryć grill jakąś pokrywką, bo mozzarella dosyć łatwo się rozpuszcza). Nakładamy na talerz. Polewamy sosem. Dodajemy odrobinę tymianku do dekoracji.
  7. Sos – pozostałe suszone pomidory miksujemy wraz z zalewą. Dodajemy niewielką ilość skórki i soku sparzonej cytryny i dokładamy do pomidorów razem ze świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dolewamy trochę oliwy (ok. 2 łyżki – ok. 30 ml), wrzucamy kilka gałązek tymianku i dalej miksujemy na gładką masę.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *