Szybka focaccia cukiniowa

Cukinia ciągle rośnie jak opętana, więc mamy oto kolejny sposób na spożytkowanie w miły i pożyteczny sposób.

W celu ułatwienia sobie pracy zamiast siekania cukinii w drobną kostkę, można ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach ale trzeba potem odcisnąć nadmiar wody z cukinii.

Szybka focaccia cukiniowa

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 90 ml oliwy extra vergine
  • średniej wielkości cebula biała, pokrojona w cienkie plasterki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 ml mleka
  • 3 duże jajka, lekko skłócone
  • 3 średniej wielkości cukinie, pokrojone w drobną kostkę

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na dużej patelni (na średnim ogniu) 3 łyżki oliwy. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie, 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220* C.
  3. Natłuść lekko blachę do pieczenia o średnicy 28 cm.
  4. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski. Wmieszaj mleko i resztę oliwy, jaja, cukinie oraz podsmażoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem i dobrze zmiksuj.
  5. Nałóż łyżką tę mieszaninę na przygotowaną blachę.
  6. Piecz 20-30 minut, aż będzie złotobrązowa, a włożony do środka szpikulec wyjedzie czysty.
  7. Podawaj na ciepło.

Published on by

Comments

comments

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *