Cukinia ciągle rośnie jak opętana, więc mamy oto kolejny sposób na spożytkowanie w miły i pożyteczny sposób.
W celu ułatwienia sobie pracy zamiast siekania cukinii w drobną kostkę, można ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach ale trzeba potem odcisnąć nadmiar wody z cukinii.
Szybka focaccia cukiniowa
Składniki:
- 90 ml oliwy extra vergine
- średniej wielkości cebula biała, pokrojona w cienkie plasterki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 ml mleka
- 3 duże jajka, lekko skłócone
- 3 średniej wielkości cukinie, pokrojone w drobną kostkę
Przygotowanie:
- Rozgrzej na dużej patelni (na średnim ogniu) 3 łyżki oliwy. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie, 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220* C.
- Natłuść lekko blachę do pieczenia o średnicy 28 cm.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski. Wmieszaj mleko i resztę oliwy, jaja, cukinie oraz podsmażoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem i dobrze zmiksuj.
- Nałóż łyżką tę mieszaninę na przygotowaną blachę.
- Piecz 20-30 minut, aż będzie złotobrązowa, a włożony do środka szpikulec wyjedzie czysty.
- Podawaj na ciepło.
Dodaj komentarz