Grochówka trochę inaczej

Następna sezonowa potrawa – zupa z młodego grochu.

Grochówka z młodego groszku z miętą

Grochówka trochę inaczej

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g młodego groszku
  • 100 g wędzonego boczku (pokrojonego w drobną kostkę)
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • garść liści mięty
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • kwaśna śmietana
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie na łyżce oliwy podsmażamy na chrupko pokrojony w drobną kostkę boczek.
  2. Zdejmujemy boczek łyżką cedzakową, odkładamy na bok. Na tłuszczu z boczku smażymy na złoto drobno posiekaną cebulę.
  3. Wlewamy bulion warzywny i wrzucamy ziemniaki, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Dodajemy groszek i miętę. Gotujemy chwilkę.
  5. Wlewamy zupę do blendera albo używamy ręcznego i miksujemy zupę.
  6. Z powrotem do gara i zagotowujemy, solimy i pieprzymy do smaku.
  7. Podajemy z kleksem śmietany, skwarkami z boczku i listkami mięty oraz chlebkiem oczywiście.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *