Następna sezonowa potrawa – zupa z młodego grochu.
Grochówka trochę inaczej
Składniki:
- 500 g młodego groszku
- 100 g wędzonego boczku (pokrojonego w drobną kostkę)
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- garść liści mięty
- 1 litr bulionu warzywnego
- kwaśna śmietana
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W garnku o grubym dnie na łyżce oliwy podsmażamy na chrupko pokrojony w drobną kostkę boczek.
- Zdejmujemy boczek łyżką cedzakową, odkładamy na bok. Na tłuszczu z boczku smażymy na złoto drobno posiekaną cebulę.
- Wlewamy bulion warzywny i wrzucamy ziemniaki, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodajemy groszek i miętę. Gotujemy chwilkę.
- Wlewamy zupę do blendera albo używamy ręcznego i miksujemy zupę.
- Z powrotem do gara i zagotowujemy, solimy i pieprzymy do smaku.
- Podajemy z kleksem śmietany, skwarkami z boczku i listkami mięty oraz chlebkiem oczywiście.
Dodaj komentarz