Nadejszła chwila na pstrąga z … no nie z grilla ale z piekarnika. Ale tyż fajny. Przepis zaczął życie jako przepis Jamiego Oliviera na łososia, ale w Biedronce nie było łososia a serduszko nie lubi anchois więc pokombinowałem trochę i proszę bardzo.
[nggallery id=4]
Pstrąg pieczony z fasolką szparagową.
Składniki:
- 2 filety z pstrąga po ok. 200 g
- 200 g fasolki szparagowej
- 10 pomidorków koktajlowych
- garść czarnych oliwek
- kilka plasterków solonej słoniny (albo jakiegoś lekko wędzonego tłustego boczku)
- garść listków bazylii
- 1 cytryna
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Odcinamy końcówki z fasolki i gotujemy z szczyptą soli i odrobiną cukru aż do miękkości. Po ugotowaniu wrzucamy fasolkę do miski z pomidorkami i oliwkami, solimy i pieprzymy, dolewamy trochę oliwy i mieszamy.
- Filety z pstrąga myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przyprawiamy – od strony skóry posypujemy dużą ilością soli i spryskujemy oliwą, z drugiej strony pieprzymy i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Układamy na blasze skórą do dołu.
- Rozgrzewamy piekarnik na maxa (grzanie góra i dół)
- Do fasolki z pomidorami i oliwkami dodajemy listki bazylii. Mieszamy i wykładamy na blachę obok pstrąga.
- Przykrywamy pstrąga plasterkami solonej słoniny, a na fasolkę też wrzucamy parę pasków słoninki .
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy w zależności od grubości filetów do 10 minut.
- Podajemy z ćwiartkami cytryny.
Comments
Tagi: Fasolka szparagowa, Oliwki, Pomidorki koktajlowe, Pstrąg
Dodaj komentarz