Pstrąg pieczony z fasolką szparagową.

Nadejszła chwila na pstrąga z … no nie z grilla ale z piekarnika. Ale tyż fajny. Przepis zaczął życie jako przepis Jamiego Oliviera na łososia, ale w Biedronce nie było łososia a serduszko nie lubi anchois więc pokombinowałem trochę i proszę bardzo.

[nggallery id=4]

Pstrąg pieczony z fasolką szparagową.

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 2
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 filety z pstrąga po ok. 200 g
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych oliwek
  • kilka plasterków solonej słoniny (albo jakiegoś lekko wędzonego tłustego boczku)
  • garść listków bazylii
  • 1 cytryna
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Odcinamy końcówki z fasolki i gotujemy z szczyptą soli i odrobiną cukru aż do miękkości. Po ugotowaniu wrzucamy fasolkę do miski z pomidorkami i oliwkami, solimy i pieprzymy, dolewamy trochę oliwy i mieszamy.
  2. Filety z pstrąga myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przyprawiamy – od strony skóry posypujemy dużą ilością soli i spryskujemy oliwą, z drugiej strony pieprzymy i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Układamy na blasze skórą do dołu.
  3. Rozgrzewamy piekarnik na maxa (grzanie góra i dół)
  4. Do fasolki z pomidorami i oliwkami dodajemy listki bazylii. Mieszamy i wykładamy na blachę obok pstrąga.
  5. Przykrywamy pstrąga plasterkami solonej słoniny, a na fasolkę też wrzucamy parę pasków słoninki .
  6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy w zależności od grubości filetów do 10 minut.
  7. Podajemy z ćwiartkami cytryny.

Published on by

Comments

comments

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *